2022-12-14
生蠔最主要分五種 Oyster Knowledge 🦪🦪🦪世上有超過百餘個品種的蠔,但是其實都離不開五個類別 !分別是;太平洋蠔:外殼較粗糙,海水味不大重熊本蠔:入門的蠔種,外表較小較圓,味道較淡歐陸扁蠔:礦物味比較濃大西洋蠔:像一個逗號或淚滴,海水味較重奥林匹亞蠔:比其他蠔細,形狀較圓,不過海水味和鮮味都十分出色而蠔的鋅質非常豐富,鋅有助增強免疫系統健康以上資料係呢一間 Raw Bar No.8 提供資料放在佢哋個餐牌。我感覺到佢哋想交客人食生蠔的文化同提供不同類型嘅生蠔 🦪 餐牌入邊有 Oyster Omakase 有成十幾隻蠔配 wine pairing 🍷 可以令到客人有更深入同豐富經歷。除咗食蠔之外,仲有其他美味食物可以選擇;Bare and Natural (6pcs)1. Japanese2. Salbanba Вау3. Sentinelle4. Dooziel5. Ancelin6. Ostra Regal法式蒜蓉牛油焗田螺好香牛油味,田螺焗到啱啱好不會太乾 薯蓉煮得10分好!西班牙伊比利亞豬扒 配 季節蔬菜及燒汁西班牙豬扒可以煮到啲肉係粉紅色,不需要煮得太熟因為會太
太平洋蠔:外殼較粗糙,海水味不大重
熊本蠔:入門的蠔種,外表較小較圓,味道較淡
歐陸扁蠔:礦物味比較濃
大西洋蠔:像一個逗號或淚滴,海水味較重
而蠔的鋅質非常豐富,鋅有助增強免疫系統健康
Bare and Natural (6pcs)
1. Japanese
2. Salbanba Вау
3. Sentinelle
4. Dooziel
5. Ancelin
6. Ostra Regal
法式蒜蓉牛油焗田螺
好香牛油味,田螺焗到啱啱好不會太乾 薯蓉煮得10分好!
西班牙伊比利亞豬扒 配 季節蔬菜及燒汁
西班牙豬扒可以煮到啲肉係粉紅色,不需要煮得太熟因為會太乾。
餐廳環境好舒適 好適合朋友聚會 見客請客食飯。可以喺上環地鐵站或者西營盤地鐵站行過嚟都得 員工服務值得欣賞👍🏼