2005-10-26
難得一日可以六點半收工,本來打算去金鐘買屍新娘戲票,之後就去做gym。適逢矇眼龍o係金鐘shopping,就約左一齊飲杯野先。點知佢試衫試到髮夾都爛埋,o係PP同金鐘廊又買唔倒o岩用o既,就同佢打的往IFC間A仔買啦!點知A仔竟然八點已經關門大吉,無計可施之下,都唯有披頭散髮咁去飲野啦!矇眼龍o既飲野,梗係唔係一杯茶咁簡單啦!不過佢之後仲要食晚飯,我又要做運動,所以去左最就近o既戲院coffee shop飲同食少少野。矇眼龍就叫左個野菌鮮帶子忌廉湯,我就要左個煙三文魚牛油果雜菜沙律,另加一杯蜜糖蘋果茶。兩個人行左一輪,結果係佢買左兩張花紙、一本薄同一隻俾狗仔玩o既毛巾骨頭玩具;我就買左三支筆‧‧‧侍應生先送上一籃麵包,都有四款野,不過除左黑芝麻薄脆同芝士條尚算鬆脆外,另外兩款麵包都係事先切定,切面已經變得「乾爭爭」,好唔掂!個湯先上檯,有左上次飲蠔湯o既經驗,矇眼龍當然唔再故作大方咁請我食帶子啦!結果如我地所料,成碗湯真係得一粒帶子,個湯都幾稀,野菌份量唔多,更唔好講話有帶子味啦!我個沙律賣相都OK,油醋汁係另上o既,不過牛油果好生,硬到食唔倒牛油果應有o既香味!煙三文魚當然唔係靚野,
侍應生先送上一籃麵包,都有四款野,不過除左黑芝麻薄脆同芝士條尚算鬆脆外,另外兩款麵包都係事先切定,切面已經變得「乾爭爭」,好唔掂!個湯先上檯,有左上次飲蠔湯o既經驗,矇眼龍當然唔再故作大方咁請我食帶子啦!結果如我地所料,成碗湯真係得一粒帶子,個湯都幾稀,野菌份量唔多,更唔好講話有帶子味啦!我個沙律賣相都OK,油醋汁係另上o既,不過牛油果好生,硬到食唔倒牛油果應有o既香味!煙三文魚當然唔係靚野,但以價錢計﹝$75﹞都算交倒功課。至於D生菜,雖然尚算新鮮,但撕得好碎,加埋得個酸字o既汁,已經到左難食o既邊緣。反而杯蘋果茶幾香,雖然係假味果茶,但都Ok啦!
整體而言,呢度o既正餐食物水準係完全唔及格,以價錢計絕對物非所值。地方就幾好坐o既,等睇影時諗黎飲杯茶、食件三文治或蛋糕應該都OK卦?
下列o既每人消費係我地兩個人o既總和,即湯加沙律加茶。