2019-01-30
喺香港乜嘢菜式都食過晒,但係唯獨少少食印度餐,今次聚會有朋友想吃,知道尖沙咀區一向比較多印度餐廳進駐,於是乎就喺尖沙咀區物色左依一間網上都幾出名嘅印度餐廳~起初見餐廳出邊嘅水牌全部都係英文同印度文,Menu深怕好難睇得明,但係餐廳入邊嘅Menu全部都有中文註明,唔驚落錯單或者叫咗自己本身唔太好嘅食材北印度套餐以兩個人嘅份量計算都好大份,足夠兩個女士食,而且仲有不同配料配搭例如有海鮮醬、印度沙嗲醬、咖喱醬、他他醬等,一應俱全!而且有很多像了都是香港人常用的,比較容易入口!套餐有印度干炒飯及薄身脆餅;因到乾炒飯比較乾身入口有照勁加上香葉及香油作配搭味道清新,而且有咖喱薯仔配菜等,分量十足。薄餅方面比較脆身,方便可以share 沾上不同醬料吃,一次過滿足不同口味!瑪沙拉芝士煎餅和套餐的薄餅不一樣,這個比較軟身、內餡還有咖喱薯仔,套餐盤上也配有三種不同醬料可供配搭食用,朋友喜愛芥茉醬而我則比較喜歡他他醬,芝士薄餅份量也十足,有一個人頭咁大,而且芝士十分香濃,喜愛芝士的朋友特別推薦!
北印度套餐
瑪沙拉芝士煎餅