2015-06-14
今晚又來到西貢,要食一個“快”晚餐。今天想食D“濕濕地”的食物。好多年冇幫襯松記了,今天就食下車仔麵啦。先決定粉麵的種類,我話要米粉,當爐阿姐好cool地表示:“冇”,我話有乜,阿姐指下個堆粉麵,其實因為角度問題,我唔知個堆嘢系乜。咁,就改成河粉啦,選了三種topping,蘿蔔、魷魚、豬手。松記食車仔麵,系有服務ga。你點完食品,自己入店里坐下來,捧餐阿姐會替你端上來。我問捧餐阿姐有乜嘢飲,她好COOL,指下個牌,亦冇介紹。讀完書,決定要羅漢果茶。阿姐問熱定凍,我話熱,阿姐有點愕然。夏天,蘿蔔不是季節,甜味稍遜,那是必然的啦!豬手夠軟爛,不過急凍豬手,味道就沒有豬肉的香味,只能靠調料啦。泡發魷魚,就只有口感,也沒有乾魷魚原來的海鮮味道。整體而言,冇乜特別。食到快完了,羅漢果茶姍姍來遲,因為要把某牌子的瓶裝東西加熱奉客。這杯羅漢果茶,因為幫襯車仔麵,所以平咗$4啦!現在一般茶餐廳一杯飲品賣緊幾銀?這羅漢果茶完全沒有羅漢果的味道!平時,我會在家弄羅漢果茶,超級easy job!仲非常便宜!大家不妨一試。羅漢果我買乾貨,越細越好,因為它甜度很高,冇謂整一大煲!一般十元有三個,事頭婆心情靚,就
這杯羅漢果茶,因為幫襯車仔麵,所以平咗$4啦!現在一般茶餐廳一杯飲品賣緊幾銀?這羅漢果茶完全沒有羅漢果的味道!平時,我會在家弄羅漢果茶,超級easy job!仲非常便宜!大家不妨一試。羅漢果我買乾貨,越細越好,因為它甜度很高,冇謂整一大煲!一般十元有三個,事頭婆心情靚,就俾四個。羅漢果沖洗一下,捏碎,加水,我個煲大概可以放1.5公升水,煮滾後,燈芯火,慢慢煲,大概半個鐘頭就搞掂。然後進行自家獨立包裝。要冷飲,就放冰箱,要熱飲,放保溫瓶。自家制作,仲系100%羅漢果,無添加ga。