2019-12-03
長沙灣雖然係舊區,但都係唔少美食既綠洲,都有唔少新派野食,連最近興起既粥底火鍋都有得食,仲要係超級平民價,你叫我自己買,依個價錢都食唔到依d質素,趁天氣轉涼,朋友提議打便爐,我即時醒起食依間粥底火鍋依間粥底火鍋有3個plan,最平唔駛$200有找,我地緊係揀左最平,但又有粥食既plan海鮮種類都好多,可以揀8款咁多,除左有固定既種類,每日都會有幾種新既海鮮種類加入,而配料都可以揀6款,加埋有成14款選擇,真係好多我地揀左肉蟹(必點)/鮮魷/海蝦/蠔/蟶子皇/象拔仔/再加2種佢固定既貝殼類,樣樣都好鮮甜,一個字(鮮)黎形容。食完海鮮類,店員就會上配料,我地點左豬肉丸/西班牙梅頭肉(必食),好香肉味/響鈴(自家製)/午餐肉/魚皮餃/手打墨丸/,d配料完全唔駛點醬料,因為已經吸收晒之前海鮮既鮮味食晒配料,就輪到今日主角(粥底火鍋),有南瓜/芋頭/粟米,再加入菜鋪/炸豬油渣/蔥/煲出出黎既粥,簡直好味到飛起,完美個總結