2020-10-02
🇭🇰RUBIA·呢間餐廳好適合慶祝生日 佢啲位坐得都幾舒服 而且佢呢個卡位勁靚 又自成一角咁 好岩傾計😌😌今次啲相有一半都係我啲朋友仔影既 所以要credit翻佢地😏😏不過因為呢度太有情調 啲光好暗同好黃 所以啲相無論我點較色出黎都有少少怪怪地 無辦法🙊🙊·25gr ibérico ham $140huevos rotos $73個ham我覺得就係平時食個啲水準啦 冇話特別出色 不過佢咁細片我就覺得呢個稍為有少少啦🙊😂😂之後第二嗰呢係有啲炸薯條 配埋蘑菇 面頭再有隻炸到好趣嘅憹邊蛋 所以口感好豐富 不過佢個蛋係炸到差唔多熟曬㗎喇 所以冇乜蛋汁 如果有蛋汁應該會仲好味😈·chorizo ibérico bikini $75呢個chorizo芝士多士我地係menu見唔到 係我地攞OpenRice既相問佢地嗌既😂呢一個都幾好食 佢係真係啱啱整出嚟 所以中間啲chorizo同埋芝士暖暖地融融地咁 真係非常之唔錯 不過佢隔離嗰串橄欖我哋就唔係好識欣賞啦🤭🤣·gambas al ajillo $150octopus gallega on potato cream $135呢度嘅Menu其實都唔係英
25gr ibérico ham $140
huevos rotos $73
chorizo ibérico bikini $75
gambas al ajillo $150
呢度嘅Menu其實都唔係英文黎嘅 所以我哋都係靠我僅有嘅少少西班牙文知識同埋Google大帝先搵到佢哋係咩嚟😂😂第一個蒜油蝦一上檯真係超香 而且佢係勁滾辣辣 一路仲係好似打邊爐咁boo lo boo lo 佢係超香蒜蓉味 而且入邊都幾多 我啲朋友仔話都幾好味🤣之後第二個個八爪魚係整到淋晒 超級tender而且下面個薯仔蓉都好creamy😋😋呢兩個海鮮既tapas都唔錯keke
black fideos, spanish red king prawns, all i oli $350
呢個係類似墨汁意粉咁 不過佢係用米做既而且短身D 我自己好中意佢個alli oli醬 加少少撈埋已經勁提升佢個味😍😍之後佢個兩個蝦頭入面都有好多蝦膏 撈埋好正 不過因為我唔食得 我淨係食左一zhu仔 超可惜🥺
280gr rubia gallega boneless rib eye $499
之後因為個waitress同我地講我地可能唔夠食 我地就嗌多左呢個牛 不過佢好似有D高估左我地既食量 因為我地最後食唔曬個意粉😂😂呢個牛佢都煮得唔錯既 雖然佢咁粉紅 但係其實完全唔會生 不過雖然佢都唔錯 但係呢個價錢我覺得有D偏貴 因為無話特別好有牛味或者好juicy咁🙊佢呢個仲有跟埋薯條 生菜 同埋一D醃左既chilies 個薯條ok啦 都幾熱辣辣 好岩飲住sangria一路食 個生菜就有D太鹹啦🤭🤭
baked hot chocolate cake, chocolate cardamom ice cream $70
warm cheesecake, whisky ice cream $70
最後就係甜品啦 佢個朱古力蛋糕係好似brownie咁樣既 有少少特別既橙皮味 唔算話太甜 都ok 不過佢個雪糕溶得好快 食到最後個brownie會淋左 所以大家要食快D阿😎😎之後就到我地睇相覺得好靚既cheesecake 佢真係好流心 而且暖暖地 但係唔知係咪因為咁 佢個騷味亦都超級突出 係騷到我地4個都唔係好接受到🙊羊奶愛好者可能覺得好正 但係我地就真係唔係好得🤭🤭不過呢間餐廳都幾sweet 佢地D staffs有寫張卡比壽星女 都幾開心kekeke
#rbyeat
#rby西餐