2020-06-07
成條街都好多人排隊,唯獨呢間冇人排,因為灣仔真係好多人番工,所以lunch time好少食肆係唔洗排隊,於是入去試下,探究下呢間嘢係唔係伏,果然真係有d伏,怪唔得之無人去排隊嗱….. 佢應該係同隔離梅之味一齊,所以一間係滿座,一間8成滿,兩間響灣仔都唔算多人,呢間食京滬菜,梅之味係食台灣嘢….佢lunch有set得7個簡,簡簡下得番5個,其實係好事,因為種類少可以預先準備好,節省時間,但係整定都可以出事,真心無眼睇佢一個set起步價60蚊-78蚊,包主食+飲品,之後再追加小龍包(18/2)OR生煎包(20/2),呢個價響灣仔唔係好算貴,又唔係平民價,甘如果追加埋都around 80蚊,就有DD貴,因為D嘢食之後就覺得價錢≠食物質素我地叫咗3個set 分別係:2👉嫩雞煨麵+小龍包+紙包檸檬茶(陽光)、6 👉上海粗炒 +生煎包+豆槳(外賣凍飲個隻杯)7👉豬扒菜飯+小龍包+豆漿我逐個set講下,由於非常擠逼嘅關係未能影相🤣 首先講過嫩雞燴麵,我覺得似濃湯燴飯,講句衰啲似漿糊,味淡,色淡;上海粗炒,唔講畀人聽仲以為係濕炒粗麵,個底濕笠笠, 冇鑊氣,味道偏淡,偏油, 至於個豬扒上海菜飯我覺得係三
我逐個set講下,由於非常擠逼嘅關係未能影相🤣 首先講過嫩雞燴麵,我覺得似濃湯燴飯,講句衰啲似漿糊,味淡,色淡;上海粗炒,唔講畀人聽仲以為係濕炒粗麵,個底濕笠笠, 冇鑊氣,味道偏淡,偏油, 至於個豬扒上海菜飯我覺得係三個set裏面最出色嘅一個, 不過個飯都係偏濕, 可能做得太多,啲白菜出水嘅關係😂豬扒普通, 不過成餐飯值得一讚嘅係佢個小籠包,係應該即蒸出嚟嘅,皮薄多汁,至於個生煎包皮太厚, 厚到好似食麵粉嘅程度,餡太少, 成件事好似食麵粉咁 ,個豆漿就應該係叫貨返嚟冇咩特別, 所有嘢佢都應該係預先準備定,有人叫就加熱翻拎出黎,係快但係唔好食