2018-07-02
今晚男朋友帶我去鯉魚門食海鮮以為係酒樓買入去煮,估唔到原來係去日本餐廳,餐廳好有日本風味木枱木椅好適合食浜燒, 而且望住個海景對面就係香港島,味覺視覺都一級享受餐牌上面有好多唔同嘅選擇好多都非常有自家特色,喺出面都冇見過,不過最緊要係又新鮮又好味葡萄麥茶 $48就咁望落好似冇咩特色,但係一飲落....因為麥茶帶有好香嘅白葡萄味,淡淡嘅香味滲出嚟, 如果覺得唔夠味,有一小杯蜜糖可以加落去抹茶紅豆東瀛旋風 $48好濃沃嘅抹茶味,而且非常大杯紅豆起沙嫁日本豆腐伴金槍魚腩蓉 $98 呢個頭盤絕對絕對值得一試, 好似好普通嘅一道菜但係又有特色, 食材之間嘅味道配合得啱啱好 底層係用咗日本嘅千層豆腐,上面係金槍魚腩蓉&柚子胡椒蓉,略帶少少酸辣味,加在豆腐上面非常合適,但係唔會蓋過金槍魚嘅鮮味&豆腐嘅豆香味特上精選刺身拼盤 $388好靚好豐富嘅刺身拼盤 每一款都係當造,而且非常新鮮,厚切既刺身脂肪比例啱啱好,做到入口即溶浜燒 岩手縣岩蠔* 鮑魚* 貴妃蚌餐廳有好多唔同嘅海鮮提供,一入門口就已經有個大水缸裏面好多唔同嘅海鮮,職員會為你介紹 當日當造嘅海鮮 因為太多唔同嘅嘢食所以今晚我哋就揀咗三款試下,
葡萄麥茶 $48
抹茶紅豆東瀛旋風 $48
好濃沃嘅抹茶味,而且非常大杯紅豆起沙嫁
日本豆腐伴金槍魚腩蓉 $98
特上精選刺身拼盤 $388
浜燒 岩手縣岩蠔* 鮑魚* 貴妃蚌
餐廳有好多唔同嘅海鮮提供,一入門口就已經有個大水缸裏面好多唔同嘅海鮮,職員會為你介紹 當日當造嘅海鮮 因為太多唔同嘅嘢食所以今晚我哋就揀咗三款試下,等下次多啲人一齊就可以叫多啲
好新鮮嘅鮑魚&貴妃蚌,燒嘅時候三樣都從郁緊 職員會喺你面前燒,控制時間啱啱好,每一款都係啱啱熟非常新鮮非常多汁
呢一款好唔算肥美,但勝在蠔味夠濃,超級鮮甜
安格斯牛柳粒 $258
牛肉粒嫩滑 牛味濃郁,不過最特色嘅都係 伴碟 喺碟邊放咗日本嘅蒜片,一片片好香脆好似薯片咁,另一邊放咗芥末籽,呢兩樣嘢估唔到同牛肉係咁match 連埋牛肉粒一齊食超級好味,除咗佢哋本身的香味之外,仲帶出更加香既牛肉味
三家村海鮮炒麵 $158
必食!! 唔好睇上面咁多海鮮冇咩特別,上面嘅海鮮又多又新鮮,但係最重點係下面嘅炒麵 每一條麵都吸收咗醬汁嘅味道,食第一啖就停唔到一定要繼續食, 麵條又有咬口,無得輸
日本柚子雪葩 $68
食咗上面咁多嘢已經飽到行唔郁 最後整多個酸酸地嘅柚子雪葩就啱啱好喇, 真係有個有仔㗎而且雪葩味道夠曬濃正呀