2022-08-15
喺銅鑼灣呢個石屎森林,估唔到有呢間餐廳,令你有喘息的機會,靜下來享受美食!餐廳係毆式裝潢,牆身精緻粉飾,配上深色木傢俬,而四周都係窗台,陽光下瀉,非常舒服!侍應會攞一籃子麵包過嚟,先簡介每一款麵包嘅特色,然後問我哋想食邊一款。餐包熱烘烘,超級軟熟!講到食物,午餐有幾款選擇, 套餐包括餐湯+沙律+主食+飲品,仲可以加錢換特色飲品,例如:意式泡沫咖啡等。餐湯係南瓜湯,入邊加咗香脆麵包粒,令到成個湯口感更豐富!沙律非常好食,冇諗過一個沙律前菜,材料都咁豐富,除咗沙律菜蕃茄仔之外,仲有香脆麵包條、藜麥、紅石榴同埋大蝦等等,配埋香甜嘅沙律醬,不知不覺食晒成盤沙律菜。輪到我期待已久嘅主菜——牛扒,我叫咗medium Rare,廚師煮得剛剛好, 夠晒淋滑。朋友叫咗豚肉,廚師應該花咗好多心思醃製豚肉,令到豚肉非常入味,而且肥瘦均勻,入口爆汁,非常好味!推介!
餐湯係南瓜湯,入邊加咗香脆麵包粒,令到成個湯口感更豐富!