2015-07-16 1954 views
岩岩過左個颱風,愛麗絲又入左camp幾日,咁耐冇見,咁就梗係要過得特別小小啦。不過,就係呢日就真係驚喜一個接一個呀!! 一開始去左行山,由愉景灣行到去梅窩。小新一早做好功課,選左一條易行啲既路,點知條路斜到 一聲,行到我地真係大汗夾細汗,差啲就俾愛麗絲 !!好彩,山頂風景極正,落山個陣,仲要好大風,爽呀!!上到山頂之後,見到成大班警察行上山搵人,真係當堂嚇到 。好彩最後有警察哥哥SSSSS護送落山,勁呀!!!既然愛麗絲行到咁辛苦都肯同小新一直行落去,小新真心感動,決定要請佢食好野啦!! 咁搭船番到中環,見到有食評話西環有間印度餐廳大受好評,咁就決定過去試一試啦,講真之前未試過食印度野,都驚驚到架,不過望到間餐廳,就即刻信心番晒黎。裝橫唔算好高貴,不過就幾有style,連水杯都有design,真係幾正架 。咁呢間餐廳就會有幾個set dinner 選擇既,價錢就大約$100起至$180左右,包一個烤飽和餐湯或沙律。咁今餐我地就叫左兩個湯;一個意式敦牛肉飯;一個焗龍蝦番茄意大利飯,同埋一個雞串。如果想要飲佢既Mango Lassi / Lime Soda 就要加$20,
一聲,行到我地真係大汗夾細汗,差啲就俾愛麗絲
。好彩最後有警察哥哥SSSSS護送落山,勁呀!!!

。如果想要飲佢既Mango Lassi / Lime Soda 就要加$20, 自家製既甜品就要加$18,抵唔抵食就唔知啦,不過小新就叫左個mango lassi,試一試啦。
小新同愛麗絲傾左一陣計,啲烤飽同餐湯就黎到啦。烤飽上有一粒粒既黑松露
,配上少焦既烤飽,真係香氣四溢架。烤飽的邊位比較脆,中間就會相比起黎軟身啲,食去黎相當有層次。而且烤飽亦都唔會好飽肚,係唔錯既開胃菜。

餐湯方面,亦都係相當開胃架,酸酸甜甜的,會令人情不自禁咁係咁飲。
小新飲到見底,仲想飲埋愛麗絲個份添,最係就梗係....
。湯本身就相對比較結身的,食既時候,會覺得好足料,好似每淡都有啲弄粹左既菜係口度。
過多一陣,小新杯Mango Lassi 就到啦。望落去鮮黃色既,食指大動呀
Mango Lassi 就飲落好有重既奶味,有啲似奶息。而且一口氣飲好多就會好甜好滯,最好配埋野飲,慢慢飲,咁就享受啦。愛麗絲飲左奶會肚仔唔舒服,所以就眼白白咁望住我
Mango Lassi
好!!到介紹主菜既時間啦!

意式敦牛肉飯  ($118)  7.5/10

意式敦牛肉飯
對於極鐘意食既小新黎講,呢個菜真係相當的唔錯架。首先,啲紅酒汁聞起黎己經好香,配埋啲飯食就真係好
。牛肉選材肉筋既位置,絕沒肥肉,而且敦得相當之淋身,可以直接用叉就分開。
而且,啲肉相當入味,不過可能會有啲漏漏地既感覺,最好就係用埋share 俾愛麗絲食!!
不過,美中不足既係,啲飯有啲太硬。如果啲飯可以岩小新胃口多啲,就真係

沙爹雞肉串 ($58) 8.5/10
沙爹雞肉串
雞肉去左皮,十分細心,好岩啲注身健康既小新!!另外,雞肉好滑,唔會有燒到肉質太老既問題。另外,啲咖喱汁亦都唔會好辣,香香的,少少甜,搭配烤香的雞肉真係另一番滋味。四串有8個雞肉塊,真係相當抵食,大家絕對可以一試。

芝士焗龍蝦蕃茄意大利飯 ($148) 9/10
芝士焗龍蝦蕃茄意大利飯
明知小新唔識野唔食蝦,愛麗絲都要叫呢個芝士焗龍蝦蕃茄意大利飯
個龍蝦好正,啲熱溶芝士剛剛好,唔會太漏,配合蝦肉味道一流,只可惜小新一啖都唔肯試,唔識食
另邊廂,個蕃茄意大利飯都唔錯,蕃茄味唔算太濃,亦唔會好酸,唔錯,絕對係推介之選
2015-07-12
Mango Lassi