2018-05-18
最近成日係ig見到朋友打卡食自制嘅小丸子,搞到我忍唔住又黎試下果然係非常值得推薦。我地就分別叫左一份飛魚小丸燒、四式麻糬芝士御好燒同一份香蒜安格斯牛肋肉。三樣食物都係用自肋形式自己整自己食,又有得食又有得玩😁我地就首先整左個小丸子先,唔識整唔緊要,餐廳圖文並茂咁有晒整法,而且店員都會係旁邊示範同指導,包你唔會fail。係小丸子入面加入豐富嘅材料,再反轉佢,就完成lu😁連唔識整野食嘅我都覺得好簡單。小丸子完成後就可以自己加上沙律醬、紫菜、木魚粹等配料。小丸子食落外脆內軟,再加埋飛魚子特別嘅口感,同埋可能係自己整嘅關係,個人覺得比出面食到嘅好食好多!!芝士麻糬大板燒齊都相當易整,首先就係將佢比我地嘅材料混合。放係煎板上煎,直到可以完全反轉。完成品上面可以根據個人口味加上木魚粹同醬汁。大阪燒食落口感同出面食到嘅非常唔同,加左麻糬之後非常有咬口,又有香濃嘅芝士味,非常好食。安格斯牛肋肉睇上去油脂分佈均勻,自己燒又可以自己控制生熟度。牛肋肉食落非常嫩滑juicy, 而且帶點淡淡嘅蒜香,非常好食!
小丸子完成後就可以自己加上沙律醬、紫菜、木魚粹等配料。
芝士麻糬大板燒齊都相當易整,首先就係將佢比我地嘅材料混合。
放係煎板上煎,直到可以完全反轉。