2019-07-13
本身諗住嚟呢間酒樓食片皮鴨,不過去到嘅時候差唔多七點幾八點, 部長已經話啲片皮鴨已經賣哂... 唯有試其他菜色啦...到最後叫咗佢嘅晚市套餐,有蒜香雞,蒸石斑同埋任選小菜一款...我哋就叫咗菠蘿咕嚕肉, 另外仲點咗個竹笙茄子豆腐煲。食酒樓菜其中一個特點就係啲餸菜夠鑊氣而且份量多,首先個雞炸得好香脆,裏邊有肉汁而且好嫩口,同時唔會話好生有血水, 個醬汁仲好食,係類似甜豉油不過有蒜香味。菠蘿咕嚕肉亦都好夠鑊氣,咕嚕肉甜甜酸酸,外皮香脆,裏邊就軟熟,不過菠蘿份量就偏少,反而青椒紅椒就好多。 竹笙茄子豆腐煲上菜嘅時候個窩係熱辣辣,竹笙嘅份量好多,而且夠爽口,索埋啲醬汁用嚟送飯就一流!最好食係條蒸石斑,一來佢蒸嘅時間啱啱好,唔太熟又都唔會太生,魚肉非常滑口,淋埋豉油同埋熟油真係好好食,而且佢啲骨唔多,亦都容易起,食得好方便!本身諗住淨係食餸唔叫飯,但係因為啲小菜真係好好食,亦都夠濃味,所以到最後都加多咗兩個白飯!下次有機會要早啲嚟再試下佢個片皮鴨先!