2017-06-30
小妹晏晝又唔知食乜好,行過蘇杭街見到有間新開既餐廳,似系輕食cafe型,睇餐牌好似主要系賣soup,有蘑菇🍄、紅菜頭等,款式都幾healthy下,睇離唔係乜西湯都落勁多cream既,於是決定行入去試下。裡面裝修都幾闊落,播住jazz music 坐落好舒服,系同friend傾計hea下既好地方。叫左個最多野食既soup stew set,想食個咖哩stew下午茶時咖啡縱可以免費續杯,所以好果斷咁選擇飲凍啡。店員介紹紅菜頭湯好好賣,雖然個名伏伏地,不過小妹一向好有冒險精神,一於就試左距!個set跟飯或者法包,個法包好似幾靚下所以就決定試下。stew & bread個咖哩好多蔬菜五顏六色好靚啊有蓮藕、日本綠皮小南瓜、椰菜、西蘭花,好鍾意啊不過,個法包得一件實在太少,幾啖就食曬,早知就選飯。希望可以配多一件包啦!ice Coffee杯coffee用Mason jar裝感覺好“高大上”😂😂 店員介紹系drip coffee來的,唔係專業人士冇咁多研究。牛奶同syrup可以自己加,少飲齋啡的我加做小小syrup,意外地發現真系唔錯飲beetroot soup唔記得影sorry紫紅色既湯面頭有些少
stew & bread
ice Coffee
beetroot soup
唔記得影sorry紫紅色既湯面頭有些少feta cheese,“筆”起身個texture傑傑地,似用blender打碎d紅菜頭,底有幾多紅菜頭粒。
本以為紅菜頭會偏腥,但系個湯出乎意料地鮮甜完全改變左我以前對紅菜頭幾感覺。配上咸咸地既feta cheese又多左層口感 good good.
overall系間唔錯既café,好食又舒服,服務又好,希望新開小店可以繼續keep住落去啦