2024-06-04 156 views
今日同朋友去大角咀富榮花園親友屋企打麻雀,打完後就同朋友去食晚飯,親友就介紹我哋去樓下一間餐廳食,佢話間餐廳啲食物好好食,亦好抵食。這間餐廳叫 Choomil 啾咪,位於大角咀海庭道8號富榮花園一期7座地下15號舖,間餐廳都好近巴士站同小巴站,食完之後就可以搭車走,都好方便。這間餐廳外嘅招牌非常光亮,令人一眼就見到,門外有個餐板,寫有韓式紫菜包飯同點指兵兵餐,韓式紙菜包飯有原味魚片、牛肉、辣豬肉,份量都唔少,點指兵兵餐就有雞、鴨、豬、牛、魚嘅食物,有好多選擇,仲除餐附送飲品,價錢亦唔貴,真係好抵食,但18:00後就只供外賣。而餐廳內嘅枱椅排列整齊,乾淨整潔,令人坐得舒服,店員服務態度很好,來這裏食真是唔錯。餐廳內嘅餐牌都有好多食品選擇,有 Starter、Pizza、Salad、Pasta & Risotto、Special Dish、Dessert,而飲品種類亦唔少,有 Coffee、Non-Alcohol、Cocktail、Beer、Wine,真係估唔到這間餐廳有咁多種類嘅食物飲品,我同朋友都覺得 Starter 好吸引,就叫咗兩款,乜都有啲小食拼盤和沙嗲雞串燒配烤薄餅,Pizza

餐廳內嘅餐牌都有好多食品選擇,有 Starter、Pizza、Salad、Pasta & Risotto、Special Dish、Dessert,而飲品種類亦唔少,有 Coffee、Non-Alcohol、Cocktail、Beer、Wine,真係估唔到這間餐廳有咁多種類嘅食物飲品,我同朋友都覺得 Starter 好吸引,就叫咗兩款,乜都有啲小食拼盤和沙嗲雞串燒配烤薄餅,Pizza 內選咗黑松露野菌脆薄餅,Salad 亦揀咗柚子醋大蝦沙律,原本想再叫,但係好似有好多食物了,食完唔夠再叫。

乜都有啲小食拼盤份量都唔少,有炸雞翼、雞肉串、豬肉串、雞軟骨粒、炸薯條,炸雞翼外皮好鬆脆,雞肉好亂滑,仲有少少辣味,好有風味,雞肉串亦燒烤得好香脆,肉汁又多,味道唔鹹唔淡,真係好味,豬肉串亦烤得香脆,而且都幾大件,抵食之餘,味道都好好,雞軟骨粒同炸薯條擺埋一齊食,好夾好味,加埋點兩個醬汁,沙律醬同酸甜醬,非常配合整個小食拼盤。沙爹雞串燒配烤薄餅性價比都高,沙嗲雞串燒有6串,烤薄餅亦都有6塊,佢嘅份量都好大碟,沙嗲調味都做得好,令到啲雞肉好味好食,連埋烤薄餅食真係一流,啲薄餅真係好薄好脆好香口。

柚子醋大蝦沙律着蝦真係好大隻,咬落彈牙,又好香蝦味,沙律菜好新鮮,食落爽口,加上柚子醋甜甜酸酸令到個沙律菜好入味好好食。而黑松露野菌脆薄餅又係好好食,薄餅烤到又熱又好香脆,份量都唔少有6塊,黑松露野菌嘅味道真係令人難忘,味道濃郁令到薄餅真係好好味,我真係未食過咁好食嘅脆薄餅,亦好配合我哋叫嘅飲品熱檸檬茶同鮮橙汁,食完之後令到自己好滿意亦好夠飽。

啾咪真係好值得推薦俾大家,食得又好滋味,又好抵食,價錢又唔貴,我哋下次都會再來食埋其他款式嘅食品。