2018-03-19
去開元朗搵老友食晚飯,上openrice搜尋,見呢間都ok﹐又就腳,就試試啦。嚟到門口已經有一堆人排隊,我地拎完籌,周圍行個round﹐半粒鐘左右就可以入坐。泰式鮮蝦柚子沙律 - 有兩隻蝦,其他材料都幾足料,仲有蝦米仔。其實幾好味﹐不過有幾舊柚子好大舊,如果整細返少少就好啦,有d花生燶嘅。青咖哩雜菜 - 青咖哩係我飛佛,佢地用鑊仔上,份量唔多,有西蘭花、磨菇、芥蘭、津白、小圓茄、豆角、紅蘿蔔、仲有種菇❨好似叫秀珍菇❩。 咖哩汁甜甜地,有椰香,幾好味。泰式鮮蝦炒金邊粉 - 有3隻蝦,炒得唔錯,仲有花生碎可以拌勻d金邊粉,加幾滴青檸汁,令到個粉更好食。總括嚟講,呢間泰菜都算好食﹐不過份量少咗d﹐兩個正常食量女仔點咗以上3樣野都唔算飽,仲有空間去食個甜品。