2021-06-20 69 views
由細到大都好鍾意食點心,有種悠閒嘅心情,同埋好岩成家人慢慢坐,傾下計,感受下東方式生活方式不過細個,屋企人好少帶埋我去飲茶,所以而家大左由我成日帶爸爸媽媽去😆😆呢日,我哋唔係事前就打算去銅鑼灣飲茶🫖,又不想去大型連鎖餐廳,上網見人寫呢間不錯就直接walk in.😝🫖🫖🫖🫖🫖🫖🫖🫖🫖🫖🫖🫖呢間雖不似傳統飲茶店,但食物真是有質素一來到門面就好似普通餐廳甘,簡單優雅,可能平時飲開傳統中式茶樓,呢個門面經過左一次都無留意🤣抬頭睇先見到係點心專門店~😝呢日公眾假期差唔多中午來,唔使等位就可以直入,不過現場都8-9成坐滿👍🏻場內環境優雅,裝修都幾新來睇下有咩點心食先~🤩🤩🤩選擇多數是傳統,大路口味我哋只有兩個人,所以點左5樣點心食~🧚🏻‍♀️有樣野要留意,點完大概要等10-15分鍾先有點心到,應該是即叫即蒸如果趕時間應該會心急,不過我平時飲得茶都是預悠閒嘅時間、心情來,樂得輕鬆~兩個人慢慢吹水~茶水方面,職員冇問飲咩茶,直接上左茶,飲5出是咩茶,不過就飲得出沖得好淡🙈🙈🙈飲茶,其實個茶都幾重要,不過我哋來睇下d食物質素如何拉~~~以下排名跟上菜次序🤣~第一個上場的佳麗是奶黃包🌟👍🏻👍🏻真是做到流心,

🫖🫖🫖🫖🫖🫖🫖🫖🫖🫖🫖🫖

呢間雖不似傳統飲茶店,但食物真是有質素

抬頭睇先見到係點心專門店~😝

場內環境優雅,裝修都幾新

來睇下有咩點心食先~🤩🤩🤩
選擇多數是傳統,大路口味
我哋只有兩個人,所以點左5樣點心食~

以下排名跟上菜次序🤣~

第一個上場的佳麗是奶黃包🌟

👍🏻👍🏻真是做到流心,因為好夠熱!同伴者鍾意食~

第二個上場的佳麗是皮蛋牛肉腸🤩
皮蛋牛肉腸

我本人好鍾意食腸粉,呢個好好食!除咗夠熱,d粉好滑!料夠多!😍😚😚

第三個上場的佳麗是海皇芝士千絲卷

😗😗係就係幾好食,又夠熱,外脆卜卜內熱,不過食5到芝士🧐🧐總結是好食,但名不其實,似食炸蘿蔔絲,炸炸地🤣🤣🤣🤣

第三個上場的佳麗是蝦餃😚

基本上食點心都會叫蝦餃~最緊要皮薄餡靚,呢個都無蒸到甩皮甩骨,滿意嘅。

重想再叫炸野,所以又叫左第四個佳麗—-鹹水角😆

呢個鹹水角就普普通通拉,但就細細粒😗😗😗下次可以食其他😗

食完成餐都是滿意😋😋d點心真是樣樣都好夠熱,呢點好重要,而且個環境不錯,下次來銅鑼灣想飲茶會再來😋

皮蛋牛肉腸