尋日同幾個同事去食lunch,佢哋揀咗食台灣嘢。估唔到餐牌咁多選擇,可散叫點心小菜,又有點心套餐同商務套餐。經過一輪認真討論,見今次有咁多人所以最後決定食個四人餐($428)再加幾個點心。為左全面感受“台”風,我地散叫左台式胡椒餅、台式小籠包、春風香腃百花腸粉同埋招牌極品流沙包。而套餐入面包老火湯同甜品,其他揀左兩款涼菜係:鹽水鴨同花雕醉乳鴿。 三款小菜:鹽酥雞、阿仔煎同蝦皇大白菜。有位同事好唔配合咁堅持要食干炒牛河囉……呢到一定要讚嘅係上菜速度快,啱哂我地係附近返工的人食lunch。而且員工都好有禮貌, 每上一道菜都會主動介紹菜名,上湯時又幫我哋分湯和用碟另上湯渣。食物味道老火湯:髮菜蠔豉蓮藕,正!!超足料,又滋潤。點心 :小籠包和流沙包都係好多汁同埋流心嘅, 味道好,合格有餘。但估唔到佢嘅台式胡椒餅同春風香脆百花腸粉十分有驚喜。 個胡椒餅同台灣食到嘅質感完全唔同,外面係酥皮,好鬆化,一咬就散果種,餡料都好多汁鬆軟同重胡椒味。 另外個腸粉以為會好似港式炸両入面係油炸鬼,點知原來腸粉皮包住係蝦春卷,仲要係爆多蝦嘅春卷!好正!!涼菜:花雕醉乳鴿唔會太重酒味,有同事唔鐘意飲酒都食左2舊;鹽

食物味道
老火湯:髮菜蠔豉蓮藕,正!!超足料,又滋潤。

台式胡椒餅

春風香腃百花腸粉

涼菜:花雕醉乳鴿唔會太重酒味,有同事唔鐘意飲酒都食左2舊;鹽水鴨其實幾好味,咬落質感好好,不過一定要配嗰個酸酸哋嘅醋一齊食,否則就一定會太鹹。

小菜:鹽酥雞可能我人太黑,食咗兩嚿都有幾多肥膏係入面,但其他同事又無……味道大家可能啱啱食完鹽水鴨,覺得比較淡味。

柯仔煎好特别,同台灣街邊食到嘅唔同,佢係首先將啲柯仔包咗薯粉嚟煎嘅,而外面個蛋漿煎得香口同好重蛋味,可以一試。
最正就係個蝦王大白菜,估唔到佢畀咁多隻蝦,仲全部都大大隻,入面有膏嘅。好抵又好味!

同蝦皇大白菜

最後個乾炒牛河啲牛肉好香,好重牛肉味,炒得唔錯!忍唔住食咗2碗。不過下次黎要試第二啲台式啲嘅。

其實未上牛河已經幾飽,加上食埋個芋頭紫米糖水,超满足!
一路食都不斷有客入,好彩黎得早。欣賞呢間嘢有咁多好味台式菜式之餘,上菜快,員工都好有禮。大家都話要再黎多幾次食“台”風lunch。八卦睇埋個晚餐餐牌,估唔到台式菜有雞子同生腸,睇黎要同屋企人黎挑戰下。
涼菜+小食

牛河+糖水+老火湯