2020-08-08
幾年前飲過一次覺得一般般,可能因為上次係熱飲堅果奶,同超市買ge 差唔多,所以偶然再經過幾次都好飽冇迫自己再試第二款。終於今日想試樓下間麵包店,一次過黎試埋,今次好好飲,下次都係飲黎個系列啦首先,店舖位置真係唔方便,疫情問題唔想係街飲,買完行返屋企都成40分鐘🙄🤦🏼♀️但如果鑽石山穿過黎就好近,第日去鑽石山唔飲天仁啦,行過黎買黎間算啦行到返屋企,上邊奶蓋溶佐少少,但唔嚴重,如果係平時d奶蓋應該溶佐大半,佢奶蓋果杯位會比較闊少少,可能都係佢其中一個冇咁易溶ge原因?幾細心。台灣紅玉奶蓋。首先奶蓋份量好多,我自己鍾意飲奶蓋都覺得太膩,下次應該要叫佢少奶蓋(唔知得唔得)。奶蓋偏咸,質感比較厚實,食幾口已經開始好飽🤦🏼♀️口感同味道其實似好香果仁味ge 厚忌廉(平時奶蓋都可能係用厚忌廉?但可能因為普通奶類比較薄身同重奶味,混合埋ge味道同口感冇黎個咁似忌廉)。我還好,但男友第一口已經said no,所以全杯都係我飲晒,好飽。所以如果要試要考慮鍾唔鍾意忌廉味😛我對咸甜同果仁味拒絕唔到所以覺得係味覺ge享受,多重香味。茶底其實係唔重ge,會有少少失望,但又諗如果奶蓋重口,茶底又重口,成杯野可能會冇
所以如果要試要考慮鍾唔鍾意忌廉味😛
我對咸甜同果仁味拒絕唔到所以覺得係味覺ge享受,多重香味。
茶底其實係唔重ge,會有少少失望,但又諗如果奶蓋重口,茶底又重口,成杯野可能會冇重點,大家d味互搶,依家好明顯成杯野會令我覺得奶蓋做得好好。
一開始買我諗佐好耐買宇治抹茶底定茶底,我好慶幸見到menu有星星轉返叫紅茶底。因為堅果奶蓋比平時ge飽好多膩好多,如果唔叫茶底,我一定飲唔到,依家飲完都已經可以當成lunch。
奶蓋平時有一個好大問題令我好少飲,就係層奶蓋好快溶佐,混合埋落d茶到好似飲奶水(即係飲完杯奶,加水洗杯果個味),好難飲。黎間佢奶蓋溶得好慢,同埋溶佐之後令杯野,帶幾重ge堅果奶味,唔錯(唔通佢係故意揀唔濃ge 茶底?)。
強烈建議試奶蓋茶系列少甜少奶蓋
其實小店好有心,除佐轉用杏仁奶但價錢比普通奶蓋平之外,奶蓋比其他店多(雖然我唔需要,但總有人好鍾意食奶蓋),又附送小匙食奶蓋,再加上連飲筒都係用環保飲筒(唔肯定係咪叫甘蔗飲筒),幾樣野加埋成本貴晒,一定比其他台飲店ge 利潤少。唔似依家有d台飲店聲稱支持環保,就話唔自己帶杯加一蚊或者要飲筒得環保飲筒要加一兩蚊。黎間佢係自己支持環保就身體力行,唔會轉移果成本比客人。
會繼續支持