2020-08-24
黎緊臨近中秋節,好多餅店都有出唔同口味嘅月餅,但傳統月餅同埋冰皮月餅,真係聽倒個名都想像倒係咩味。但為咗應付屋企人,都要買番一兩盒擺起屋企,所以想搵啲特別口味嘅月餅。咁岩就醒起,之前都訂過呢間鋪嘅千層蛋糕食,好足料好好味!原來佢地今年都有出月餅,仲要係三款唔同嘅茶味,平時飲tea latte就好正,但整月餅就真係少見。個包裝有驚喜,用咗張好好摸嘅和紙封住盒嘢,好日系,好好摸從左到右分別係焙茶味、伯爵茶味同埋綠茶味。佢地嘅顏色都好深色,老闆話佢係試過好多唔同嘅茶葉同茶粉,先揀岩隻味,叫我撘真啲。我諗,佢係真係落咗好重料,先會有咁深色我首先食咗我最愛嘅伯爵茶月餅,我真係第一次食,佢食落就似係一杯濃縮咗嘅earl grey latte, 放左四分一粒入口慢慢挴,都挴咗好耐,啲茶味先開始退,究竟落咗幾多料,好勁!呢個再深色啲嘅就係焙茶味,老闆揀嘅茶真係好靚,一食落去,陣炭焙味係非常之出,但唔會覺得澀,我老母都好鍾意食。最後呢個就係抺茶味,佢同出面食倒嘅抺茶甜品比,相對上冇咁甜,唔會覺得漏。老闆話因為而家嘅人愈來愈怕甜,所以都特登減咗少少糖。我覺得呢個甜度係剛剛好,平衡倒茶嘅苦味,但又唔會覺得太
個包裝有驚喜,用咗張好好摸嘅和紙封住盒嘢,好日系,好好摸
最後呢個就係抺茶味,佢同出面食倒嘅抺茶甜品比,相對上冇咁甜,唔會覺得漏。老闆話因為而家嘅人愈來愈怕甜,所以都特登減咗少少糖。我覺得呢個甜度係剛剛好,平衡倒茶嘅苦味,但又唔會覺得太甜,食完都冇咁大罪惡感😂
Overall, 呢間餅店都冇令我失望,希望一直keep住高質!