2021-06-13
今日午餐唔知食乜嘢,見到嗰度好多人食所以我又排下隊,入到去時個感覺已經唔係太好,店員呼喝我要scan bar code 或者填紙仔,其實個個都知道呢一樣野,我都未入舖頭,你點解要大聲呼喝我呢你都台灣嘅店舖,一定要食牛肉麵,一碗好食嘅牛肉麵,湯底濃烈得來唔會鹹嘅,而且麵條煙韌,即係台灣人講嘅Q彈。上枱嘅時候,我先來一啖湯底,已經感到不妥,點解會好似入滿死咸嘅滷水湯? 跟住我連埋啲麵條一齊食,鹹嘅感覺仍然充滿在口腔之內,但係我見到其他人唔係食牛肉麵,我已經知道咩事,呢度牛肉麵唔係最出名,應該係炸豬扒嗰啲,為咗唔想浪費牛肉麵,我慢慢慢慢咁食咗你碗麵,離開店舖之後,我買咗一杯台式嘅飲料,但係飲完之後超級口渴,我懷疑湯底有師傅🥺有時我都好鍾意支持小店,希望佢哋可以對抗大財團,但係佢哋嘅品質方面真係好唔穩定,希望改善一下,有機會我都會再試,不過應該係食炸豬扒,😂
台灣牛肉麵