2019-03-22 157 views
好chill西班牙bar🇪🇸—👭同朋友經過‪銅鑼灣告士打道‬見到有間好chill 嘅bar🍹,同時亦可以食西班牙菜,一舉兩得。-👀外面佈展係以霓虹燈為主,玩味十足,入面更有「食鬼」霓虹燈,非常吸引各位打卡人士!📸-設有Bartender🍻, 好細心咁問各位客人嘅口味,再為大家介紹適合嘅飲料。-👩🏻‍🍳主廚係🇪🇸西班牙華倫西亞鑽研西班牙菜,秉承了當地對西班牙菜的堅持,真的很棒!👍每一道菜都為我們仔細介紹。—📋Menu 分hot 同 cold tapas為主Cold tapas: 🦑薄切慢煮八爪魚(💲78)八爪魚專誠由西班牙運過來,特別之處在於海水味, 食落好新鮮,八爪魚厚薄剛好,上面有蕃茄蓉,下面橄欖油,食落口感又高一個層次。🐟蕃茄脆飽,醃白銀魚,蒜茸蛋黃醬(💲48)三樣材料配合得剛剛好,每樣份量少少,不會喧賓奪主,白銀魚亦好鮮味。—Hot tapas:👙比堅尼鵝肝三文治(💲78)名字非常特別的…😂為何叫比堅尼鵝肝三文治呢?因為兩塊麵包好薄身,非常sexy. 👍回歸正傳,這個菜式係我整餐入面最欣賞的一道菜,三文治烘焙得鬆脆,不會像平時的多士,鵝肝醬味道輕巧, 質感細緻,食落有陣陣咸香。🦐
好chill西班牙bar🇪🇸

📋Menu 分hot 同 cold tapas為主
Cold tapas:
🦑薄切慢煮八爪魚(💲78)
🐟蕃茄脆飽,醃白銀魚,蒜茸蛋黃醬(💲48)

Hot tapas:
👙比堅尼鵝肝三文治(💲78)
🦐巴塞隆拿式烤紅蝦(💲88)
選用左紅蝦的原因是因為它雖比一般的老虎蝦細,但蝦頭的蝦膏分量十足,用了三種herbs烤紅蝦,非常入味。
🥔西班牙薯仔蛋餅(💲78)
外面方面,看到有蛋黃醬和辣粉,切開來看,裏面是流心的,薯仔一粒粒,整個吃起來不會太乾,口感豐富。
🥘西班牙海鮮鍋飯(💲138)
海鮮包括青口、蜆、蝦,這個西班牙海鮮鍋飯的精髓在於飯焦,入口feel到一粒粒飯的,出面好少會食到傳統的西班牙海鮮鍋飯。

Dessert
💋炸西班牙油條配肉桂脆糖(💲48)
油條炸得不會很油,酥酥脆脆的,它是實心的,肉桂味很濃。

Sangria (💲45)
食西班牙菜梗係要配返杯西班牙傳統飲品,甜味較重,配搭上不同水果,不懂喝酒的女仔也可以試試。
Sangria
薄切慢煮八爪魚