2022-04-16 8434 views
今日我同老婆加個女(1歲)去完彭福公園純粹路過, 冇睇餐牌行咗入去, 坐低先發現 set lunch得二揀一398蚊加加一, 三個course頭盤主菜甜品,復活節冇得揀,預佢貴, 算!但問題來了:1)服務:佢地個經理(佢衣著同其他waiter waitress唔一樣)安排我一家三口坐張二人枱冇所謂, 你加張bb櫈畀我個女都正常不過,但正常人都唔會將佢擺喺一個人來人往嘅路口度,ps當時半尺範圍內另有一張二人枱靠邊係吉嘅。我哋之後日畀安排轉去呢一張枱。響前後大約一個鐘裏面,包括佢哋經理,接觸過六個staff,除咗幫我哋落單嘅嗰位waiter同主動幫我哋轉枱嘅小姐之外其他四位都係唔知道做緊乜。我地食完主菜唔記得有冇餐飲,問下個其中一個waiter,佢話應該有但幫我問下,ok冇問題, 但係接手個問題嘅另外一個waitress, 返黎就同我地講無包餐飲,原來成四百蚊一個set lunch連餐飲都冇,好唔緊要,我飲水。甘等咗一陣間,又問下個餐有冇跟甜品,其中一個waiter竟然可以同我講"我唔係好清楚"就自己行咗去完全唔理你, 勁!之後問個經理,佢又答我冇,但過咗幾分鐘之後又返嚟同我講話原來係有個

但問題來了:
1)服務:
響前後大約一個鐘裏面,包括佢哋經理,接觸過六個staff,除咗幫我哋落單嘅嗰位waiter同主動幫我哋轉枱嘅小姐之外其他四位都係唔知道做緊乜。我地食完主菜唔記得有冇餐飲,問下個其中一個waiter,佢話應該有但幫我問下,ok冇問題, 但係接手個問題嘅另外一個waitress, 返黎就同我地講無包餐飲,原來成四百蚊一個set lunch連餐飲都冇,好唔緊要,我飲水。甘等咗一陣間,又問下個餐有冇跟甜品,其中一個waiter竟然可以同我講"我唔係好清楚"就自己行咗去完全唔理你, 勁!之後問個經理,佢又答我冇,但過咗幾分鐘之後又返嚟同我講話原來係有個甜品,fine.
其實今日個set lunch頭盤得兩個選擇,主菜又係兩個選擇,加個甜品真係咁難記咩?
2)食物:
一嚟擺低一盆麵包有三片,其中一片係麥包,另外兩片未食一睇就係好有親切感既美心全蛋排包,食落去,多謝,一個久違嘅味道。餐湯係龍蝦湯,d油多到乜咁,主菜一塊牛扒(估8-10oz左右)加幾條露筍,幾塊南瓜粒,煮到過咗龍梅梅爛爛嘅一抽四粒車厘茄,味道就算吧,我一年入廚三四次,都好有信心自己煮都好味過佢。到甜品,佢有一條雪糕但個雪糕可以用叉拮住,敲落個碟係框框聲嘅,勁!
新界區四百蚊左右一個set lunch,我都覺得係幾fine dining下,完全冇飽嘅感覺。
2022-04-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$438 (Lunch)