2010-05-24 169 views
看過之前的食評推介, 發現除左加連威老道附近的韓式店舖外, 在寶勒巷亦有一間, 於是今日同友人一齊去。之前啲食評話食套餐啲侍應會摶命同你燒晒啲肉,所以今次記住要小心些。晚上七點十分抵達, 冇訂位但唔駛等。坐底後就好快決定食乜:燉牛肋骨, 冷湯麵, 泡菜湯, 烤牛肋骨肉和豬五花腩肉 (只有兩種烤肉而且唔係套餐), 有幾耐就陸續上菜, 都幾快。我地開始吃熟食,隔唔夠三分鐘, 佢地嘅韓籍侍應就埋黎幫手燒肉, 唔係套餐但都幫手, 佢仲一開始就放八塊豬肉, 諗住佢驚我地餓才放這麽多(畢竟得三個人), 點知佢跟住一路唔停, 係咁燒,我地同佢又言語不通, 結果佢一路燒, 我地就一路食, 有啲似餵鴨仔...還是失敗有一特別現象, 嗰侍應燒好後會將食物整好(如將豬五花肉卷在泡菜內), 然後放在男客人碟上, 淨係男客人先有, 女客人就有夾給她, 只係在烤爐上整好然後等你自己夾, 都幾傳統不過論食物又真係好味, 烤肉醃得入味仲有醬汁加添其滋味。燉牛肋骨就更加唔駛多講, 好好味, 夠腍, 唔會太鹹。冷麵加點醋, 正! 泡菜湯就不俗。之後再叫左"milky rice wine" (冇中文名, 不過直譯應為奶白式

晚上七點十分抵達, 冇訂位但唔駛等。坐底後就好快決定食乜:

之後再叫左"milky rice wine" (冇中文名, 不過直譯應為奶白式的米酒), 用中式酒樓的茶煲上。酒味特別, 都易入喉。

合共六百三十元。

咁究竟應該點菜才好, 如人不多, 可先點一兩味熱食先填肚, 然後後加一份烤肉等佢幫你燒(希望佢到時會啦), 隔一陣再點下一份烤肉, 最後才叫冷麵。

我會下次再去試下咁叫
2010-05-23
$210 (Dinner)
  • 燉牛肋骨
  • 冷湯麵