和女朋友來到大廈,想食日本嘢。平時食日本嘢,中上級數既都係$400有找。今次我哋食咗$810,本應有超出期望的味覺享受,點知⋯⋯⋯我哋嗌咗個二人次既海鮮燒,嗰道$6xx。我哋驚唔夠飽嗌咗一碗飯,$20。佢講到話啲海鮮係由日本新鮮運到,加埋我望到價錢,期望真係好高。然後嚟到既係:一隻大蝦、兩隻南非鮑、兩隻帶子、兩隻生蠔、幾條纖瘦既蟹腳⋯⋯ok! 少唔緊要,最緊要好味,新鮮。侍應好好,一台有一位,專幫我哋燒同埋開啲海產,睇手勢亦睇得出有train過,亦有不斷講解點樣食,不過可以再大聲少少,唔好咁怕酸。好喇,等咗十幾二十分鐘,真係開始食,我背負住呢個月都唔出街食既包袱,充滿期待咁咬落去!然後發現⋯⋯味道呢?我的味覺去了哪裏?佢真係可以做到:蝦,冇蝦味;鮑,冇鮑味;蟹,冇蟹味。唯一令我仲肯定自己有味蕾的就係個燒生蠔。不過,去台灣夜市既任何一檔燒生蠔都好食過佢。好喇,到最後,終於都挨到食帶子。唉,咬咗一啖,其實唔係好想食落去,但係諗起要俾$810埋單,每一啖帶子,帶子殼上的每一滴汁都係錢。我同女朋友都閉上眼睛喝清光。然後,我哋閉上有腥臭味既口去埋單。(我哋食開海鮮,分到咩係腥臭味,咩係鮮甜味)總

總括嚟講,員工、老闆係有禮貌的,會同客人傾下偈。但請唔好用啲垃圾貨嚟呃我哋,味覺唔會講大話。做飲食,最重要始終係食物本身。

最後,踏出這棟大廈的那刻,我決定唔會再幫襯佢,為咗填飽我倆的肚及洗去口中既腥臭味,我哋去咗幫襯樓下的小食鋪,買咗$15格仔餅,人生就很滿足。

2019-07-06
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$405 (Dinner)