2022-08-18
荃灣西幾個商場連埋一齊之後真係好方便,又多野行又多野食,是日就同朋友黎左越北食下午茶。好好彩有張卡位坐,叫左份下午茶再加份小食,滿足下口胃先。🌶️順化湯檬自己點左碗順化湯檬,貪佢多餸又有辣湯底,最近愛上食辣,哈哈。餸有牛腩片、扎碲、扎肉、牛丸,鮮味又有口感。湯底鹹鮮微辣,幾好味噃,個人覺得可以再辣多少少嘅。檬粉爽口份量多,一碗都好飽下。🥢越北三寶湯河朋友叫左三寶河,三寶有香茅豬扒、香茅雞翼、扎肉,醃得好入味,豬扒尤其好食,軟腍無鬆肉粉味,個香茅味好出。朋友呢碗個湯底都好鮮味,河粉嫩滑。🦐峴港炸蝦餅香口彈牙,點埋個酸辣醬一流。🐖越式烤豬頸肉甜甜嘅醃醬好香口,豬頸肉爽口,又係好正。🍋鹹桔水&三色鹹檸七朋友點左凍嘅鹹桔水,入面有一粒鹹柑桔,鹹鹹地幾好味呀。自己點呢杯三色就犀利囉,有檸檬片、青檸仔、咸檸檬同薄荷葉,酸酸鹹鹹又清新,好好飲。點左咁多野都唔使兩百蚊,係抵食嘅!
好好彩有張卡位坐,叫左份下午茶再加份小食,滿足下口胃先。
🌶️順化湯檬
🥢越北三寶湯河
🦐峴港炸蝦餅
香口彈牙,點埋個酸辣醬一流。
🐖越式烤豬頸肉
甜甜嘅醃醬好香口,豬頸肉爽口,又係好正。
🍋鹹桔水&三色鹹檸七
點左咁多野都唔使兩百蚊,係抵食嘅!