2009-10-31
要打底, 不是說價錢貴, 而是上菜/斟水/攞碗仔/埋單速度奇慢!!盛八每逢晚上10點後設宵夜時段, 全單食物75折, 飲品(後再加一), 但是我們約10點20分來到, 足足等到11時半才陸續上晒菜. 第一碟等了超過20分鐘, 然後第二碟又等20分鐘, 而且說的是生的牛肉片(!!!!), 埋單也等了15分鐘, 痴晒線!!!另外, 我們落了單, 不知怎的又變了冇落, 於是再落過, 再三提醒侍應之前是漏了單. 誰料上菜時, 竟仍然重疊了, 唔係叫住佢, 就會變晒全部double. 此外, 我們原先點了鹽燒一口牛, 價錢約$79, 但他們說沒有鹽燒一口牛, 於是我們改叫第二款食品(不是一口牛). 豈料他們竟送了另一種「一口牛」, 價錢約100多元, 我們又沒吃過, 誰知道那不正是「鹽燒一口牛」?? !! 但理不得這麼多, 因為那是送來的第二碟, 即大概11點了, 我們已餓得很, 惟有勉強要了. 很過份!!以這樣一間貴價餐廳, 理應坐得很舒服. 但是裝修雖然美觀舒適, 但是放腳的位置剛好頂著爐, 那個給你放腳的空間就只有一條腳的位置, 很辛苦. 後來我們轉了位置, 要脫鞋子坐的, 空間多了點,
很過份!!
以這樣一間貴價餐廳, 理應坐得很舒服. 但是裝修雖然美觀舒適, 但是放腳的位置剛好頂著爐, 那個給你放腳的空間就只有一條腳的位置, 很辛苦. 後來我們轉了位置, 要脫鞋子坐的, 空間多了點, 約3隻腳棟o係度的空間, 我不太高, 坐了個多小時也很辛苦!! 長腿人士應該會超難頂.
x x x
講返食物, 我們6個人, 點了:
1. 特選鹽燒厚切牛舌 --- 我唔食牛舌, 6塊手指咁大.
2. 被老屈的xx一口牛, 約$119 -- 12粒方糖咁大---- 都幾好味
3. 燒汁牛肋骨肉 $79 x 2碟--- 呢個最正, d肉汁本身已好正.
4. 海鮮燒餅 約$58 --- 手掌咁大, ok冇乜特別
5. 芝士泡菜燒餅 $58 ---- 手掌咁大, 吃著像pizza, 海鮮燒餅會好食d
6. 香草法式小羊扒 --- 我唔食羊, 我的朋友說好吃, $72=2塊 x 2碟
7. 生菜 --5塊 $22 其實我覺得唔駛, 因為單吃牛已經好夠味
8. 稻庭烏冬 -- okie 啦, 其實我食唔出同普通烏冬有乜分別, 但我的朋友話滑d
9. 牛肋骨拉麵 ------- $60-70 , d 拉麵太過冧, 唔合格, 牛肋骨有兩舊, 超細的
10. 上x牛炒飯 ----$60-70 睇到牛碎粒, 同生炒牛肉飯冇乜分別, d飯亦太冧.
11. 4杯飲品
折實後埋單: $792
總評: 其實食物質素唔錯, 尤其燒汁牛肋骨肉, 但是服務太差, 而且有騙顧客之嫌. 這是我第一次給劣評的食評. 而我亦唔會再黎 --- 主要係坐得太辛苦.