此文章如未能刊登,實在愧對所有係觀塘覓食之人垃圾食物垃圾服務!最近去觀塘返工,由於人生路不熟,梗係盡量試下不同食肆。今日一班同事一齊去駿業熟食市場,試下搵好野食,點知一入就入左地獄!一係門口,就俾盛記粉麵個女人(姑且稱佢為「老闆娘」,反正佢都擺款擺到成個老闆娘咁)半邀請半攔截咁阻住我地去路,不過唔試下點知邊檔係垃圾呢~於是我地都坐低,一坐低就......嘩~原來而家觀塘熟食檔食野咁貴ka,咁點解佢隔離個檔33蚊一碟炒粉麵ge?由於價錢實在差天共地,我地差d想起身走人,仲有「老闆娘」係我地考慮ge 1分鐘內問左起碼10次我地食咩,問到我地有人發惡佢先收聲,最後由於我地比較多女仔,除左有幾個獨自食粉麵外,其他人就叫左幾個牛腩飯share算,「老闆娘」塊面呢,即刻黑個墨斗呀!唔止呢~另一檯有人一坐低「老闆娘」就遞左杯水俾佢,但我地落單後問佢拎杯水,佢話無lo~到d食物嚟到,真係呢~我終於明白咩叫做天外有天,人外有人,一山還有一山低啦~我一食粉麵就只叫牛腩,所以對牛腩牛筋都有d心得。牛腩唔一定夠香,但要爽口;牛筋唔一定滑,但一定有牛味。盛記粉麵d牛腩就完全係另一回事,要幾韌就有幾韌,要幾無味就
此文章如未能刊登,實在愧對所有係觀塘覓食之人
垃圾食物垃圾服務!

我一食粉麵就只叫牛腩,所以對牛腩牛筋都有d心得。牛腩唔一定夠香,但要爽口;牛筋唔一定滑,但一定有牛味。盛記粉麵d牛腩就完全係另一回事,要幾韌就有幾韌,要幾無味就有幾無味;牛筋先精彩,肯定係用瑞士汁煮ka
,無牛味但就成陣瑞士汁味之餘仲甜到呢~我未食過咁甜ge牛筋ka!真係多謝盛記,又長知識lo。

總括一句,堆填區質素但就要中環區價錢,仲要我係中環食過平好多之餘美味一萬倍的牛腩,可惜個間小店早已在兩年前關門大吉。只好慨嘆有心做的就做唔住,呢d根本唔知牛腩為何物的就可以生存下去...

不如世界末日左去吧啦
2016-01-14
$56 (Lunch)