2010-05-09 249 views
大時大節自助餐每位收HK$108加一,識計數都明白不可奢求。前菜冷盤乏善足陳,唯一可圈可點係有不停添食翡翠螺,雖然出面賣都係幾蚊隻,小弟覺得好食過青口;沙律配料醬汁選擇拍得住市區四星半酒店,但沙律菜較少;凍肉以量取勝;西湯係西蘭花忌廉湯,合格。熱盤一般,牛肉豬肉雞肉由標示到煮法都好有飛機餐感覺,但以此價位計都算無偷工減料,起碼有六七盤選擇,同埋無炸雞翼等掃興小食充場面。狀似午餐肉嘅豬肉批其實味道較似火腿,即使無西冷都俾大家過下即席切肉癮,起碼做到賣相。反正大部分酒店西冷牛肉都係好睇唔好食啦。如此水準,所有熱食夾埋食一碟好停手。有即煮炒麵湯麵選擇,屬大路打邊爐材料,食到五星酒店嘅人工,但食材依舊保持在經濟水準。個人認為甜品係強項,德國同紐約芝士餅都傾向味淡鬆軟,非常適合自助餐,即使同更貴嘅自助餐比較亦可算難得地好食,仲可以留肚食食朱古力噴泉,刨冰,雪糕等。朱古力慕絲味道濃郁,椰絲慕絲軟滑芳香,其他海綿蛋糕味道不俗,布丁同慕絲賣相有誠意,以此價錢計算超值,剩係芝士餅食左3,4片。本自助餐另一精彩之處係儲備甜品大多放喺下面個玻璃雪櫃裡面,可以指定蛋糕請侍應奉上refill,唔使等運到。紐約芝

個人認為甜品係強項,德國同紐約芝士餅都傾向味淡鬆軟,非常適合自助餐,即使同更貴嘅自助餐比較亦可算難得地好食,仲可以留肚食食朱古力噴泉,刨冰,雪糕等。朱古力慕絲味道濃郁,椰絲慕絲軟滑芳香,其他海綿蛋糕味道不俗,布丁同慕絲賣相有誠意,以此價錢計算超值,剩係芝士餅食左3,4片。本自助餐另一精彩之處係儲備甜品大多放喺下面個玻璃雪櫃裡面,可以指定蛋糕請侍應奉上refill,唔使等運到。紐約芝士餅會即時端出,狀甚新鮮。

芝士餅未必係大家心目中回本菜式,整體自助餐都算做到超越HK108既誠意。特別一提餐廳有落地大窗,座位擺設開揚闊落,透入自然光真係食自助餐可以開胃D架。由於價錢經濟關係,周末可能會較多小朋友,雖然空間夠大未算應聲,但大定要注意用餐環境可能比較有家庭氣氛囉。
2010-05-09
Celebration