2015-11-24
有留意今年米芝蓮星級食肆名單既朋友對「湯品小棧」應該一D都唔陌生。呢間以售賣燉湯為主既小店坐落於大角咀既舊區,由港鐵奧運站行去約十分鐘左右。小店佔地唔大,唔計佔左舖面三分一既open kitchen,小小既幾十餘尺樓面放置左十幾張枱椅,真係要對香港人數一數二既善用空間能力寫個「讚」字!松茸及特別推介的腐竹燉湯 ($36 及 $40)︰松茸既賣點係補腎強身,理氣化痰,而且包含人體必須既氨基酸,具有強身、益腸胃、止痛、理氣化痰等藥效。燉湯非常之老火,上枱時重係熱辣辣架!由於冇用到味精,完完全全真材實料,每一啖都飲到松茸果種淡淡既菇菌類既味道。特別推介既腐竹燉湯相對松茸更加清淡,可能因為相對冇用咁多菇菌類既材料,反而更加突出鮮腐竹清甜既口感,值得推介俾果D好驚「虛不受補」既朋友!台灣鹽水意面及台灣新竹米粉 (各$8)︰鹽水意面好像只是用熱既鹽水輕輕淥一淥,所以口感非常清淡,有D似齋面既感覺,對於鍾意食濃味既朋友好似我咁可能只係一般。另外,新竹米粉方面非常幼身,口感十分之滑,倒幾湯匙既燉湯撈埋落去一齊食既口感認真一流!花雕醉雞翼($13)︰雞翼經過冰凍處理之後變得十分彈牙,雖然充滿着花雕既香氣
呢間以售賣燉湯為主既小店坐落於大角咀既舊區,由港鐵奧運站行去約十分鐘左右。小店佔地唔大,唔計佔左舖面三分一既open kitchen,小小既幾十餘尺樓面放置左十幾張枱椅,真係要對香港人數一數二既善用空間能力寫個「讚」字! 松茸及特別推介的腐竹燉湯 ($36 及 $40)︰松茸既賣點係補腎強身,理氣化痰,而且包含人體必須既氨基酸,具有強身、益腸胃、止痛、理氣化痰等藥效。燉湯非常之老火,上枱時重係熱辣辣架!由於冇用到味精,完完全全真材實料,每一啖都飲到松茸果種淡淡既菇菌類既味道。
不過,喺香港既地產霸權之下呢D都唔係乜野新鮮事,我亦相信只要食物質素交到功課,大家都唔會太介意用餐環境。希望不久既將來佢地可以「細舖搬大舖」就更加好喇!