2015-11-30 1102 views
經常喺銅鑼灣出沒o既契妹一發現以其雪糕三文治聞名o既「Elephant Grounds」於區內開設分店,就急不及待捉咗小肥契哥陪同一試 。店子側旁有個亮白o既餐牌列出多款雪糕三文治o既口味。外牆與室外座位o既枱櫈裝修全為木造,極富大自然氣息。室內則好夠光亮 ,四邊牆身都咁白雪雪。直入門口右邊先為水吧及收銀處。柱上有個木造o既咖啡餐牌。樓底高o既餐廳正中央排出一列打對面o既高櫈吧位。中間掛有幾盞吊燈,感覺簡單整齊。左邊吉空o既一角為矮枱位置,可能望落都已經唔多舒服 ,結果全晚都冇人坐。食客大多都選擇坐後面正常高度o既二至四人四方枱,我地兩個都唔例外。餐店左右兩邊o既天花同以一片倒掛草皮作裝飾,第一感可能都幾健康,不過望多幾眼就開始驚有野會跌落黎咁,有啲驚驚。「Elephant Grounds」門外及紙餐牌上都講名餐廳主打雪糕三文治,點知分店新開張期間卻冇主打甜品提供 ,甜品只有一款餐牌上都未有o既西多士,講真都有啲反感架 !!!冇計啦,既然一早預咗入黎食甜品,所以都叫咗客西多黎試,結果居然等咗成大半個鐘頭先有野食 !等待期間服務生曾經俾咗兩杯水我地飲,不過飲完一杯就冇再添過,
店子側旁有個亮白o既餐牌列出多款雪糕三文治o既口味。
外牆與室外座位o既枱櫈裝修全為木造,極富大自然氣息。
室內則好夠光亮
,四邊牆身都咁白雪雪。直入門口右邊先為水吧及收銀處。
柱上有個木造o既咖啡餐牌。
樓底高o既餐廳正中央排出一列打對面o既高櫈吧位。
中間掛有幾盞吊燈,感覺簡單整齊。
左邊吉空o既一角為矮枱位置,可能望落都已經唔多舒服
,結果全晚都冇人坐。
甜品只有一款餐牌上都未有o既西多士,講真都有啲反感架
!!!
等待期間服務生曾經俾咗兩杯水我地飲,不過飲完一杯就冇再添過,唔知係咪唔高興二人只叫咗一客甜品分,一杯飲品都冇叫呢?!
廚房唯一烹煮o既甜品其實只係兩塊厚厚o既西多士,又乾又嚡
,反而西多上面o既焦糖雪糕就好夠香滑濃甜,契妹形容得非常貼切,當真「妹仔大過主人婆」!
西多士
西多士
可能因為要望住幾幅唔多吸引o既畫食甜品啦,其中一幅不但血腥味濃,亦印有粗言穢語,加上服務生o既面口又唔多友善,小肥進食時頓覺食慾不振,情緒大受擾亂
「Elephant Grounds」於銅鑼灣新開分店,卻未能提供主打雪糕三文治,直令人失望萬分
。食店於食客不多o既時候都唔可以有效率地煮出推介甜品,簡單o既西多就連XO仔都煮得好食過佢,服務生更看似不甚享受工作,欠缺熱誠,要俾$88去令精神及肚皮不快,個人覺得絕對唔抵呀
2015-11-23
$44 (Other)