2015-02-19 1696 views
自從沙田開咗鼎泰豐之後,真係好多人等,果度成日都好逼不過熱潮似乎慢慢開始減退,依家無咁多人,排隊都唔洗等好耐,所以就試下啦其實之前去台灣都有食過小龍包,老實說,又不覺得有什麼特別,所以在香港也是抱著一試的心態黑醋木耳呢個冷盤又幾好食嘅,公主我鍾意佢個醋夠酸冰涼爽脆好開胃,加埋幾粒杞子百合好似好健康而且黑醋對身體又有益,唔錯滷水牛肚又係唔錯嘅冷盤,牛肉味唔太濃同酥,媽媽都鍾意食而且斜切得薄薄,滷得入味唔過咸,牛肚唔太韌又冧滑得嚟有咬口如果再多幾舊就好了,哈哈哈哈 烤麩公主個人真係對鼎泰豐嘅烤麩讚好,對於傳統風味嘅濃味赤醬真係唔喜歡因為公主我真係唔多鍾意太甜嘅嘢食所以鼎泰豐嘅烤麩唔會好似其他上海舖咁甜,正!而且又有蠶豆,更正!炸菜肉絲麵碗麵都好細下,湯多過麵,我地幾個人share食都真係一人一啖就無晒炸菜唔太咸又有淡淡嘅香味,而肉絲雖然幼幼但無咩特別麵都算滑嘅,湯亦唔太咸,還算可以啦擔擔麵微辣加上滑滑嘅麵,麵粉味好香唔會俾辣味遮蓋不過碗麵有花生碎但無花生醬,感覺差咁啲唔夠香口而且仲差咁啲芫茜,所以完全唔惹味熏魚公主我個人好鍾意呢度嘅熏魚,將魚炸得夠晒香脆可口之後吸收晒醬汁,好好味魚肉稍為
自從沙田開咗鼎泰豐之後,真係好多人等,果度成日都好逼

黑醋木耳
呢個冷盤又幾好食嘅,公主我鍾意佢個醋夠酸
冰涼爽脆好開胃,加埋幾粒杞子百合好似好健康
而且黑醋對身體又有益,唔錯

滷水牛肚
又係唔錯嘅冷盤,牛肉味唔太濃同酥,媽媽都鍾意食
而且斜切得薄薄,滷得入味唔過咸,牛肚唔太韌又冧滑得嚟有咬口
如果再多幾舊就好了,哈哈哈哈

因為公主我真係唔多鍾意太甜嘅嘢食
所以鼎泰豐嘅烤麩唔會好似其他上海舖咁甜,正!
而且又有蠶豆,更正!

炸菜肉絲麵
炸菜肉絲麵
炸菜唔太咸又有淡淡嘅香味,而肉絲雖然幼幼但無咩特別
麵都算滑嘅,湯亦唔太咸,還算可以啦

擔擔麵
擔擔麵
微辣加上滑滑嘅麵,麵粉味好香唔會俾辣味遮蓋
不過碗麵有花生碎但無花生醬,感覺差咁啲唔夠香口
而且仲差咁啲芫茜,所以完全唔惹味

熏魚
魚肉稍為實淨但唔硬身,外皮炸得超脆卜卜,又索咗少少甜嘅醬汁,最鍾意食個魚尾
每咬一啖就有少少甜甜嘅醬汁滲出,好惹味,公主我一個人食晒一條都仲得

小籠包
小籠包
同翡翠、南翔真係無得比,湯汁少又唔夠鮮味,啜兩嘢都飲晒嚕

皮係薄呀,但湯汁咁少又點會穿呀~
而且醋係普通醋,唔係黑醋,個人感覺唔夠酸所以帶唔起小籠包肉餡嘅鮮味
與其浪費響門口搵人做樣懶係分工精細、搓皮桿皮、磅肉餡、包小籠包
倒不如認認真真咁整得好食啲多汁啲好過啦

總結:真係妹仔大過主人婆,主打嘅小籠包不及冷盤好食。如果想試小籠包的話,一試無妨嘅,但真係一試就夠了~
Type of Meal
Lunch