2015-01-09 1168 views
自從去年二, 三月後去過後, 一直都未有緣跟她再聚了!守住在灣仔的"阿薑"咖啡屋, 不知不覺她應該已經捱過一個租約了, 這天走進去發覺一切照舊, 蛋糕款式好像沒有什麼改變, 由於只是要安撫一下太座嗰刻嘅胃, 我們兩個人只要了一件餅:伯爵檸檬蛋糕,$36 雖然沒有花巧嘅外形, 複雜嘅結構, 但自己個人比較欣賞工夫紮實有內涵的蛋糕, 忌廉比較上輕身亦少甜, 蛋糕才是帶簿薄檸檬氣味, 薄得僅僅可以蓋過忌廉內的伯爵茶葉的茶味, 這樣將伯爵茶葉加入忌廉內其實好難突出到個伯爵茶味, 茶葉唔經過熱力茶味迫出不了,即使就咁食都只能是感覺到與感覺唔到之間嘅茶味,Latte$34 同熱巧克力$36 各一, 兩杯個心形拉花有點左右不平均嘅感覺但已經比好多cafe係好好多了, 奶打得夠綿滑, 出到奶的甜味不用加糖! 太座話巧克力就一般啦咁講希望下次經過時她還在這點!
自從去年二, 三月後去過後, 一直都未有緣跟她再聚了!
熱巧克力
希望下次經過時她還在這點!
2014-12-28
$54 (Tea)