2K
2010-04-25 27 views
25-4-2010本來又想食酸辣粉, 但想去嗰間星期日休息 既然喺旺角無乜心水, 不過去太子試試攦粉吧, 還掂上次嚟都無食到 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1981701). 叫了炸墨魚卷攦粉 ($25), 加杯一直勁喜歡的桂花茶 (原價 $10;跟粉價 $5).桂花茶: 要了熱飲的, 賣相如常清澈, 不過飲落唔覺桂花香之餘, 味道亦有點太甜, 可以更好的.攦粉: 要了「清湯」(亦可選「麻辣」或「酸辣」), 味道似係豬骨湯? 亦帶點蒜味, 不過我覺得鹹咗 d; 配料有切成絲的唐芹, 紅蘿蔔, 荷蘭豆, 芽菜, 木耳 etc, 應該炒過的, 食落爽脆香口; 主角「攦粉」即新鮮的「瀨粉」, 賣相似米線, 味道似河粉 (我又唔覺米香特別重...), 質地就似薯粉咁 Q, 而且幾滑口, 幾得意亦幾好食, 值得試試的.炸墨魚卷: 墨魚膠混了點蝦, 再用腐皮卷住炸到金黃色, 食落雖然有點油, 但炸得熱辣夠脆又夠鬆, 餡料雖然有點鹹, 但鮮味十足又夠晒彈口, 仲有粒粒墨魚肉, 好食喎
25-4-2010

本來又想食酸辣粉, 但想去嗰間星期日休息

見店員向其他食客介紹都係介紹呢款, 應該係招牌之一吧, 亦的確無「拆招牌」的

原來想叫多一件糕點當甜品 (點解: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1983321), 但食晒碗粉已幾飽, 還是下次吧.
星期日比想像中少人
桂花茶有點太甜
米線賣相 + 薯粉質感 + 河粉味道 = 攦粉
有點「蝦棗」feel 的炸墨魚卷
2010-04-25
$30 (Lunch)
星期日比想像中少人
桂花茶有點太甜