2023-08-10
即慶喺黃埔花園晚餐時段搵食,無預先book到位,想食嗰啲餐廳又排長龍,去到轉角再行前嘅位置有間新開嘅餐廳,其實都幾難發現,可能係咁所以仲有好多位唔使等,就入去試吓。新裝修用木系同綠色做主調,環境寬敞都坐得幾舒服。「B.O.A」主打東南亞多國菜,有泰國、越南、新加坡菜,仲有燒烤同咖喱。✮金不換蠔仔餅 $78我個人幾鍾意,呢款口感嘅蠔餅都係第一次試,唔似一般泰式蠔仔蛋,煮法反而有啲似潮州蠔餅,但炸得更脆更薄透,啲蛋漿直頭炸到起晒一個個「撲撲」,咬落口感似威化紙般乾脆,但又唔算油膩。蠔仔唔算好多,金不換葉炸到香脆,似川椒雞嘅伴碟炸菜葉,蘸埋個辣醬無得頂,愈食愈覺得熱氣都繼續食。✮去骨海南雞配雞油飯 $86海南雞份量唔算好多,味道正常發揮啦,係雞肉有啲唔夠味同唔夠滑,但蘸埋三款醬汁嚟食都開胃嘅。雞油飯粒粒分明,好香雞油味。餐湯入口有啲驚喜,預咗係普通雞湯,點知入口有淡淡椰子味,原來係椰子煲雞湯,多$22仲可以配星洲肉骨茶,呢個價錢都唔錯。✮火車頭湯河 $88火車頭係size特大嘅越南湯河,兩個人都夠食,材料十足,有牛腩、牛筋、牛柏葉、牛丸、牛肉片,湯底夠濃郁。#B.O.A 地址:紅磡黃埔天地享
✮金不換蠔仔餅 $78
✮去骨海南雞配雞油飯 $86
海南雞份量唔算好多,味道正常發揮啦,係雞肉有啲唔夠味同唔夠滑,但蘸埋三款醬汁嚟食都開胃嘅。 雞油飯粒粒分明,好香雞油味。餐湯入口有啲驚喜,預咗係普通雞湯,點知入口有淡淡椰子味,原來係椰子煲雞湯,多$22仲可以配星洲肉骨茶,呢個價錢都唔錯。
✮火車頭湯河 $88
#B.O.A