2023-05-25 487 views
本身諗住行去新柳街那邊的台灣客棧,試一試那間台灣嘢,畔知結業了。另外,因為鐵路便當的餐牌,好像點樣睇,都是吃炸東西,近期喉嚨偏痛偏乾,🤔不太想吃炸的,而且都沒有找到它有珍珠奶茶,於是越行越遠,結果看見對面有間車仔麵,就走了過高山劇場。之前都見過這個寫着車仔麵的門牌,不過沒有留意它的餐牌,這次內進坐低之後,發覺他的配料都幾適合我,有豬潤、牛脷、雞腎、甜酸齋、這些都算是普通車仔麵以外比較特別的配料吧。湯底也是像滷水汁,即是之前在旺角太子吃過那間的味道。另外睇吓原來有選項可以俾食客揀蔥、蒜、牛腩汁、辣汁,店員阿哥亦都細心問清楚。油麵份量不算太多,不過尚算夠爽口,放在湯內都不會太過軟林喇,旁邊的沙嗲汁辣得來不會太過死辣,味道相當好。豬大腸份量亦都偏小,大概四五件,雖然味道還算不錯,但就是沒有什麼特別;因為它其他配料出色得多,好像這個牛脷,雖然賣相看上來比較似 豬脷,鋪在面頭,上面又有些沙嗲醬,再加些蔥蒜,同埋想擺碗已經夠靚,質地軟腍得來,本身亦都帶點肉香,再配上滷水味道,更加美好。另外更加值得一讚的就是它的酸齋,我都奇怪,怎麼豬潤只是$7 ,反而甜酸齋要$9 ,原來,它的甜酸齋用細碟分開另上,

之前都見過這個寫着
吧。

湯底也是像

質地軟腍得來,本身亦都帶點肉香,再配上滷水味道,更加美好。

甜酸齋要$9 ,原來,它的
甜酸齋用細碟分開另上,甜酸齋的汁醬就不會混入湯麵之中,相當細心,可見一班。

平時的車仔麵,九成都是一併放在湯面邊,令到
酸齋冧晒,另外存在的汁液都會用於湯底之內,這樣分開擺,賣相又吸引,份量又多啲,吃落,酸齋亦都比較脆皮,汁醬亦都比較香濃。

它明碼實價,每樣配料以及麵條都寫明幾多錢,總好過嗰啲車仔麵舖成日都話$45/3餸,然之後
牛腩加$5 ,午餐肉加$2、豬大腸加$7 ,於是你求其圈,其實圈完再加埋嘢飲可能要成$60

這樣一個
油麵加
牛脷、豬大腸、甜酸齋,再加個可樂,都只是$45 ,就好像他可樂,已收$6 ,再加檸底再另加$3 ,平時你去其他麵店,加個凍檸茶可能動輒都要$9或以上。

位置在
土瓜灣高山劇場對面,一個毫不起眼的店面,內裏的廚房還是幾名大漢,以及一位端餐的後生哥哥仔,但意想不到的是,食品質素以及服務態度竟然是如此的卓越。雖然從農圃道那邊步行過來,可能比起去譚公道遠,不過未試過呢間車仔麵嘅質素,你就覺得,它的確值得你回頭再來。💪🏾
Type of Meal
Lunch