2023-08-12 710 views
行過見到門口圖案以及毛筆字體已經感受到香港文化以及玩味性,進店後見到牆上壁畫及掛飾佈置,更加有股熱血湧上心頭。唔知係咪因為呢個關係,餐牌上好多食材都標明由外國入口。.今次兩個人去撐枱腳點個經典西式二人晚餐 $218 包一個扒餐,一個意粉及兩杯飲品。① 一人威靈頓紐西蘭草飼牛柳配秘製蜜椒汁上餐望落覺得幾大份,切開見到粉嫩牛柳,夠晒軟腍,牛柳與酥皮之間夾住蘑菇蓉以及巴拿馬火腿碎,唔覺鹹但有好香蘑菇味!呢個威靈頓牛本身唔加醬汁都已經好好味,不過呢個秘製蜜椒汁都要試,係平時大排檔小炒蜜椒牛柳粒果種味道,正!伴碟仲有薯蓉同胡麻醬沙律菜,好豐富。② 秘製冬陰功海鮮炒意粉我鍾意佢用扁意粉,比較掛汁,建議食之前撈一撈匀,因為見個冬陰功汁響個底,個味幾出,食落有少少辣。而海鮮都算多料,有蝦,蜆,青口同魷魚。跟餐加$8轉飲自家製凍飲,羅漢果茶同富士山蘋果伯爵茶都幾好飲,唔會太甜。③ 蠔油菜心苗 $28均衡飲食好重要,平時出街食菜都知唔平,好彩碟油菜都有番咁上下份量。④ 椒鹽炸燒賣 $12無諗過冰室竟然有呢啲小食,好耐無食脆卜卜炸燒賣,12蚊6粒絕對係街邊價,抵食。

秘製蜜椒汁

① 一人威靈頓紐西蘭草飼牛柳配秘製蜜椒汁
伴碟仲有薯蓉同胡麻醬沙律菜,好豐富。
秘製冬陰功海鮮炒意粉

② 秘製冬陰功海鮮炒意粉