2019-10-10
跟老公年頭結婚,當日婚宴的事真係記憶猶新,回想起由籌備到完成整個婚禮真係覺得好忙好忙,不過樂在其中,宜家間中都會回味返當日的情境~其實宜家香港好多新式的婚宴場地都可以舉行大型或小型婚宴,迎合唔同的新人需求,在早前睇場時都已經留意到這一間小型婚宴場地,因為地理位置係我娘家附近,交通也方便,可惜場地容納唔到我D賓客數目,所以轉投左第二個場地~雖然與這個場地緣慳一面,不過最近發現佢地原來平時唔搞婚宴,都可以入去食,環境超浪漫呢~場內一眼就會看得見,半圓拱型的樓底可以增加空間感,柔和的燈光,播著首首的婚禮專用歌曲,真係將成個場浪漫氣氛大大提升!這個BACKDROP帶點復古優雅的風格,唔洗點再佈置都已經好夠靚~仲有位置可以擺相結婚相片等~講返佢地個西餐先,以龍蝦海鮮為主題,套餐價錢由二百至四百幾不等,包括有Starter,Soup,Main Course,Drink及Dessert!Starter:波士頓龍蝦田園沙律沙津上面有兩隻蟹鉗肉,啖啖肉好鮮味,而下面配上不同的沙津菜,拌入黑醋汁,微酸好開胃!Soup:傳統法式龍蝦湯傳統法式龍蝦湯上面加了少量Cream,飲落龍蝦味都幾濃郁,唔會太咸或者太過
仲有位置可以擺相結婚相片等~
Starter:波士頓龍蝦田園沙律
Soup:傳統法式龍蝦湯
傳統法式龍蝦湯上面加了少量Cream,飲落龍蝦味都幾濃郁,唔會太咸或者太過腥,而跟湯附上牛油法包,伴著龍蝦湯特別惹味!
Main Course:
香煎牛扒(50z)配香煎波士頓龍蝦及甜薯條,露荀及雜菌 HK$438
這份香煎牛扒點左5份熟,配上已經切開左一半的原隻龍蝦~
龍蝦肉質好彈牙有口感,幾鮮味,而牛扒亦都牛味濃郁,有肉汁湧出來,幾入味易咬,配上黑椒味再特別惹味!
也有跟炸薯條,薯條都炸得幾香脆,唔似炸完好耐攤到凍哂咁,仲係好香脆的!
Main Course:
四季薈海鮮大拼盤(波士頓龍蝦、大蝦、藍青口、魚柳、魷魚、北海道刺身帶子及新薯)HK$468
這份海鮮大拼盤每款的份量都比我想像中多,波士頓龍蝦同大蝦肉質幾彈牙鮮味,而藍青口都幾大隻,啖啖肉,其他整體都好鮮味,煮得恰度好處,唔會太老,又唔會有腥味,呢盤淨係食海鮮都已經好飽肚!
Drinks:熱檸水
套餐就叫左杯熱檸水 ,熱檸同水係分開上,可以自己決定落幾多片檸檬!
Dessert
分別有兩小杯紫薯慕絲及玫瑰荔枝啫喱,少少一杯份量剛好,味道唔會太甜太膩,為一整餐作結!