2018-05-12
2028 views
呢日係老公婚後嘅第一個生日,第一次用老婆身份同佢慶祝!為左隆重其事,決定搵間好feel又好view嘅餐廳炊公館有兩間分店,之前同朋友去過銅鑼灣果間,坐Outdoor,望住維港個view,覺得好正見到佢尖沙咀都有間,而且坐Indoor就有靚View,所以就揀左呢度我早幾日已經打黎訂檯,並要求坐窗邊個view靚到呢.....我地點左兩個set dinner 每樣一款呢度除左西餐,亦有個中式menu 架跟住我地再叫左支White house wine 同埋一個Oyster platter 呢度啲座位有一定間距,而且環境浪漫,無人會高談闊論,所以唔洗驚要被迫聽隔離檯講心事😂😂😂我好鐘意呢度嘅上菜方式,會等客人食完,過黎收碟,然後再上下一道菜可以有足夠時間享用每一道菜頭盤先上左個生蠔拼盤,生蠔好新鮮、好juicy唔洗點啲咩醬汁,已經食到果種fresh然後就係set menu上的沙律再黎餐湯左上係貴餐嘅龍蝦湯湯濃有肉,好飲右上係另一個餐嘅廚師是日餐湯,甘荀湯左下係平餐包左嘅Canbonara ,不過不失右下係貴餐中嘅鮑魚海鮮意大利飯,飯嘅軟硬度剛好,鮑魚亦好有咬口主菜方面老公點左8成熟肉眼扒,上檯
我早幾日已經打黎訂檯,並要求坐窗邊
個view靚到呢.....
我地點左兩個set dinner
每樣一款
呢度除左西餐,亦有個中式menu 架
可以有足夠時間享用每一道菜
頭盤先上左個生蠔拼盤,生蠔好新鮮、好juicy
唔洗點啲咩醬汁,已經食到果種fresh
然後就係set menu上的沙律
再黎餐湯
左上係貴餐嘅龍蝦湯
湯濃有肉,好飲
右上係另一個餐嘅廚師是日餐湯,甘荀湯
左下係平餐包左嘅Canbonara ,不過不失
主菜方面
老公點左8成熟肉眼扒,上檯時切開仍然係粉嫩紅色,肉質鮮嫩
至於我就揀左個三文魚,三文魚煎得剛剛好,唔鞋又唔腥
到最後仲等登叫侍應幫我安排喺套餐甜品上果時,加返啲心意字句
枝蠟燭仲好鬼馬,吹極都唔熄
岩曬鐘意吹蠟燭/許願/無限拍照嘅朋友👍🏻🤣🤣🤣
見到老公開心,滿足,我就知道今晚無揀錯地方啦!