2021-09-05
去食下午茶唔一定要去酒店嘅,呢間係西九文化區嘅餐廳Pano有下午茶又有無敵大海景🌊最緊要食物質素同服務都有好好嘅評價🎖又無其他受歡迎酒店咁難book,嚟嘆個下午茶,打下卡,再去出面海濱chill下行下,咁就消磨半日,好relaxed。呢度嘅下午茶set 人均三百幾,份量適中夠飽但唔會好濟,鹹點好食,甜點都唔錯,服務都唔錯,性價比好高👍🏻👍🏻Oyster, Salmon Roe 未上下午茶之前先上個頭盤,大大隻賣相又靚嘅生蠔做頭盤都覺得豪氣😆生蠔鮮甜有海水味但唔腥,大隻厚肉,好食。Sweet Corn BisqueLobster Brioche, Tartar Sauce兩款鹹點用另外嘅盤盛載,粟米湯網上評價好好,我自己覺得幾creamy飲到天然香甜粟米味都唔錯。變奏版龍蝦包就無乜特別,不過下面嘅麵包帶牛油香還可以。Balik Salmon Sandwich, CaviarFoie Gras on Toast, Wild BerryTruffle & Wild Mushroom TartBurrata Cheese, Tomato Basil, Iberico Ham層架上嘅鹹點普遍都唔
Oyster, Salmon Roe
Sweet Corn Bisque
Lobster Brioche, Tartar Sauce
Balik Salmon Sandwich, Caviar
Truffle & Wild Mushroom Tart
層架上嘅鹹點普遍都唔錯,三文魚三文治麵包鬆軟,三文魚有鮮味;鵝肝醬甘香,下面嘅脆餅脆卜卜;西班牙火腿個個就普通啦無乜記憶點;至於個蘑菇撻食材最簡單但最好食😻😻蘑菇炒香之後菇味勁香,有黑松露香味但唔會太搶,撻底好鬆化有牛油香,好好味😋😋
Homemade Scone, Clotted Cream & Jam
上網睇scone都係得每人一件,呢日竟然有每人兩件仲要唔同味😻Scone雖然算細件但味道質感都做得好好,好鬆脆😗😗,咬落唔會好乾好黏啱啱好,只係clotted cream質地較稀唔夠奶香。
Red Berry Mille-feuille
Fresh Lemon Tart
Bailey’s Tiramisu Cone
Pistachio Bavarois
甜品雖然無鹹點咁好,但每款都可以無話邊款伏。拿破崙夠酥脆,配上香甜士多啤梨同吉士醬好快啪哂🤪檸檬撻撻底同樣鬆化有牛油香,檸檬餡料酸甜有致容易入口又唔過甜:Tiramisu Cone就係全餐最失色🙈餡料無乜咖啡味、偏甜、脆筒唔脆😅;開心果巴伐利亞我自己都幾鍾意,有好香開心果味,質地係偏實淨嘅慕絲所以唔會好漏。
Homemade Basil & Citrus Sorbet
Selection Ice Cream
最後上埋雪葩同雪糕各一作總結,雪葩酸酸咪咪好清爽,雪糕就偏甜一般。
人均消費:$360
推介指數(10分為滿分):9分