2018-06-17 575 views
今日係媽咪生日,lunch同佢去撐枱腳,食佢至愛嘅上海菜。其實上海菜比較油膩,自從媽咪唔舒服之後,佢胃口唔好食得唔多又唔適宜太濃味,所以都好耐無帶佢食過。不過生日一年一次,都係佢開心最緊要!之前上水有間老店光榮結業後,食上海菜已經冇乜選擇,今次試下呢間姥姥!好彩我哋嚟到佢剛開舖,冇乜人所以完全唔洗等位。上海菜,簡稱滬菜,又比上海人稱為「本幫菜」,係發源於上海本地嘅一種菜系,廣義嘅上海菜是以「本幫菜」為主吸收各派之長形成嘅菜系。上海菜以紅燒、生煸見稱,濃油赤醬為典型特徵,吸取咗杭州菜、寧波菜、徽州菜、准揚菜、蘇錫菜等「江浙菜系」嘅做法。可以總結為「湯鹵醇厚,濃油赤醬,糖重色豐,鹹淡適口」。酸辣湯雲吞呢個係我必點嘅,酸辣度適中,配料較少,咁嘅價錢可以再做好d。雲吞都係一般。上海粗炒賣相幾好,有齊椰菜同白菜,又有肉絲同香菇片,可惜C傅重手咗偏鹹咗!呢度有個好處,就係小食可以點半份,咁就可以食多款小食喇!四喜烤麩烤麩,係麵筋嘅一種,主要成分為高筋麵粉,搓揉後經過多次水洗麵糰,再發酵蒸熟而成。在發酵過程中,麵糰產生氣孔,就如網狀的海綿。之前係黃大仙一間好出名嘅上海菜館食過,覺得好好味,所以今次諗

酸辣湯雲吞
上海粗炒

呢度有個好處,就係小食可以點半份,咁就可以食多款小食喇!

四喜烤麩
之前係黃大仙一間好出名嘅上海菜館食過,覺得好好味,所以今次諗住叫比媽咪試下。一般四喜烤麩都係味道偏甜,但呢度嘅烤麩甜得嚟有d怪怪地,我同媽咪都覺得麻麻地。
香煎素鵝
「素鵝」,雖有「鵝」而冇鵝,過去喺杭州一帶寺廟內嘅齋菜,主要用腐皮來製作,做法很簡單,但風味獨特,廣受歡迎下漸漸成了一道精緻嘅素菜式。一小件一小件,金金黃黃似金磚,入面簡單包住香菇片,有d舖頭會包蔬菜。香脆可囗,又唔算太多油,唔錯!係等得耐咗d~

2018-03-31
Type of Meal