2020-07-12
疫情好似嚴重咗,打算少啲出外食飯,同媽咪去買屋企煮飯好啦!買咗海陸空福袋,呢邊有法國春雞、美國霜降安格斯肉眼、美國牛柳特厚切、西班牙黑毛豬扒兩件...等等食材!呢個三百幾蚊既福袋可以煮出好多餸,唔使出去食飯,仲豐富過出邊食九大簋!我就用左西班牙黑毛豬扒你整吉列豬扒!將豬扒打鬆,剪相渣漿同麵包糠,簡單幾個步驟就完成咗香脆嘅吉列豬扒媽咪就話法國春雞可以整東南亞酸甜炸雞!將春雞解凍之後斬件,用各種調味料煮完之後再炸就搞掂!炸出嚟嘅春雞肉質好滑,1D都唔老!好好食天氣咁熱,就會想飲羅宋湯!咁我就拎咗美國牛柳特厚切,去煮雜菜羅宋湯!再加咗少少牛尾,落去咁就夠晒六人嘅份量啦!煲出嚟嘅羅宋湯好鮮甜,而且牛柳肉質煲到好林,牛肉香味依然!識得去買啲食材,係屋企都可以做到五星級大廚!下次我識得用社交平台或者WhatsApp佢落單咁就唔使下下走去門市買,而且買一個福袋已經免費送貨!唔使自己攞餐懵!媽咪果然冇介紹錯
媽咪就話法國春雞可以整東南亞酸甜炸雞!將春雞解凍之後斬件,用各種調味料煮完之後再炸就搞掂! 炸出嚟嘅春雞肉質好滑,1D都唔老!好好食