2018-03-09 9285 views
媽媽習慣食中菜,好少食日本野。上次講到放題好多野食好多野揀,媽媽就話想試下。今次臨時放假,就約咗媽媽嚟緣聚。夜晚9點前都做緊$228一位,正常放題價錢。入到去坐低,媽媽睇到加$98有生蠔加松葉蟹任食都心思思,一於加埋俾佢,滿足下佢。由於緣聚位於地庫,所以空間感好足,坐得都舒服。可能因為係地庫關係,燈光較暗,但同其工業風設計的裝修又幾配合。同樣好多唔同顏色紙,睇到媽媽眼都花埋。加得錢就當然進攻生蠔同蟹先啦,每人每次只可以order兩件,唔緊要,我地敞開肚皮慢慢嚟。生蠔雖然唔算好肥美,但勝在夠新鮮;而且味道唔腥,蠔肉濕潤光澤帶厚度。相較起生蠔,媽媽就更加喜歡松葉蟹腳,唔使擔心咬唔開,每張檯都有附設咗蟹剪俾食客剪殼。拆開舊殼,成條蟹柳咁粗既蟹肉出咗嚟,肉質爽口扎實飽滿,清甜鮮美。跟住落嚟進攻刺身,三文魚、油甘魚、甜蝦同帶子都係我最愛。雖然唔係厚切,但係食得出新鮮,而且肥美。我好記得有次去第二間放題既三文魚好似有肌肉咁,嚼都嚼唔斷,緣聚就完全唔使擔心呢樣嘢。有幾款熟食我覺得都值得Encore既,第一樣就係燒大蝦。有得揀要汁定走汁,但我tick錯咗要汁個格。其實食蝦呢種味道較輕既食材最好就唔好過
同樣好多唔同顏色紙,睇到媽媽眼都花埋。
跟住落嚟進攻刺身,三文魚、油甘魚、甜蝦同帶子都係我最愛。
。其實食蝦呢種味道較輕既食材最好就唔好過多調味。話雖如此,呢個大蝦蝦肉夠爽口,就算有汁都蓋唔住蝦肉既鮮甜。
燒羊架簡直係可以稱為卡路里惡魔
,既「酥」,又不「騷」。表面烤到略帶焦脆,入口肉汁滿溢,肉質細緻軟嫩,咬住呢舊羊架就覺得自己係食肉獸。
另外串燒雞軟骨同燒日本番薯仔都好味——雞軟骨香脆有嚼勁,番薯仔軟糯香甜。
另外如果唔食生蠔,唔使加錢都有蠔嘅選擇,有蒜蓉烤蠔同芝士白汁烤蠔。熟蠔嘅個頭比生蠔既略細,味道上以芝士白汁口味為佳,畢竟芝士真係萬能Key嚟。
由於我同媽媽都有幾聲咳,所以都冇order過炸物。另外熟食仲想講埋個蟹粥,呢個真心超超超甜。 粥嘅口感我好鍾意,就係半軟半糊咁嘅狀態下仍然可以食一粒粒米。蟹件雖然唔係好大,但都多肉。而且粥面灑上一粒粒蟹子,視覺效果豐富咗之餘,其實多咗層次。
另外仲有清酒煮蜆,就係好簡單嘅味道,蜆肉鮮甜彈牙,仲有融入曬所有蜆肉精華嘅湯汁。
野飲上我就推薦呢個梅酒,唔係俾一杯仔你,而係一個玻璃樽,味道富含果香味,好開胃。

另外甜品上,除咗冰櫃入面嘅選擇,另外我推薦佢地嘅焦糖芝士雪糕同牛奶雪糕,味道好濃郁好香甜,夾帶著面頭個層脆脆嘅焦糖,不得了!
最後我地兩個人加埋一,用左大概700零蚊。同埋我係第一次發現我阿媽食量咁大
,佢話佢好中意放題wor,睇嚟呢個初體驗經歷,佢都非常滿意!

2018-03-06
$358.5 (Dinner)