2007-06-18
是次指吃得媽媽咁聲。是晚父親節, 跟家裡的"老父"吃返餐, "老母"又一排沒見她的母親, 於是便例行公事地, 去到這裡做水魚, 只因這裡是祖母的主場。從來沒見過一家酒樓, 做菜是"味味難吃"的, 聯邦就可以做得到。要了一隻澳龍芝士焗, 上檯伊麵碎濕濕, 淋batbat, 芝士汁嚴重不夠, 共且沒有芝士味, 已挑的龍蝦跟最後吃的感覺不是同一隻, 懷疑是一早"做定"的。瑤柱雜菜煲是沒有瑤柱又沒有幾條菜, 主要只得蜜糖豆, 完全名不符實。先向我推介那殺人一頸血的父親節"鮑鮑", 得我拒絕後又向老人家下手, 結果當然是被奸x得逞啦! 唯一有得吃的那位不見得吃得津津有味, 而付鈔的就感到刺痛。一道蟹肉蛋白豆腐, 是鹹得過分! 得家母提醒, 端午節包左咁多糉, d蛋白點處置呢? 所以錯不在店方, 而是錯在我會俾成舊水幫人處理垃圾啫。當向那"相熟"經理反映, 他笑著說" 邊鹹啫, 係咁嘅味架啦!" 試問呢啖氣, 點哽得落?炒斑腩收得人百多元, 肉只得5件, 真係一人一件都唔得, 我嘗過一口, 肉是粉粉的, 不彈牙, "主角"蜜糖豆唔清潔得好, 食到我成口渣, 又係肉痛位。最怕節日上唔足菜, 佢地就有
最怕節日上唔足菜, 佢地就有理冇理, 冇叫的都幫你落埋單, 送錯左又堅持唔退回, 恃熟賣熟, 蝦熟客, 個人就覺得好過分喇!
杯碟還是有漬的, 洗手間又臭, 投射電視又唔夠大, 所以有得俾0分的話, 會得到all zero。
題外話: 我吃過最貴的壽包就是在這裡吃的。事源是外公生日, 媽媽想跟老人家開心下, 便叫了半打壽包。壽包大大個, 味道是過得去的。到埋單時才知肉痛! 半打盛惠$680!
最無奈的, 不是被屈, 而是連"冇下次"都冇資格講。那種無奈, 大家明白嗎?