2016-12-09 2897 views
中菜一直屋企人都好鍾意食之前食過嘅有上海菜,廣東菜福建菜就反而未食過翌日放假特登同佢哋過嚟食12點幾嚟到,都好多人等位等位嘅位置去有得自己斟茶飲而且唔係一般嘅茶,係薑茶黎既係依個凍冰冰嘅天氣飲到薑茶,真係幾窩心等左唔係好耐就已經入去坐低左餐牌寫住頭水紫菜又見佢電視不停播着點樣種植紫菜於是就點左個頭水紫菜嘅餐來食先黎個小食先有菜脯同花生「蝦苗伴頭水紫菜」好特別嘅前菜,從來都未食過咁滑嘅紫菜,可能因為係頭水新鮮嘅關係,冇經過曬乾,新鮮軟身咁在撈埋蝦苗,味道好開胃「冰浸苦瓜」賣相好靚,整到好似一朵花,屋企人麻麻地鍾意食苦瓜,但食落都覺得好好味,一啲苦味都冇,師傅將佢切得好薄好薄,再用冰鎮住上菜,旁邊仲有蜜糖可以蘸,即使唔使蘸蜜糖都好好味「一品紫菜煎」紫菜煎蛋都係第一次食,外面煎到脆脆咁,一邊就有好滑嘅紫菜,味道唔算好鹹,岩晒鍾意食蛋既我「紫菜海蠣湯」食紫菜飲紫菜湯係必需既,紫菜豆腐湯就飲得多啦,配海蠣就無試過,其實好似蜆肉咁,兩者加埋個湯仲更加鮮味「興化炒米粉」 米粉好幼,應該係新竹米粉黎,咁幼嘅米粉聽屋企人講係好難炒,通常炒米粉食落都會好油,但依度就無,又唔會太乾身,岩岩好,而且入面仲有好
中菜一直屋企人都好鍾意食
之前食過嘅有上海菜,廣東菜
福建菜就反而未食過
翌日放假特登同佢哋過嚟食
12點幾嚟到,都好多人等位
等位嘅位置去有得自己斟茶飲
而且唔係一般嘅茶,係薑茶黎既
係依個凍冰冰嘅天氣飲到薑茶,真係幾窩心
等左唔係好耐就已經入去坐低左
餐牌寫住頭水紫菜
又見佢電視不停播着點樣種植紫菜
於是就點左個頭水紫菜嘅餐來食

先黎個小食先
有菜脯同花生
「蝦苗伴頭水紫菜」
「冰浸苦瓜」
「一品紫菜煎」
「紫菜海蠣湯」
「興化炒米粉」
米粉好幼,應該係新竹米粉黎,咁幼嘅米粉聽屋企人講係好難炒,通常炒米粉食落都會好油,但依度就無,又唔會太乾身,岩岩好,而且入面仲有好多海鮮配料,夠足料👍🏻
2016-12-03
Type of Meal