2023-07-01
mega box真係無乜好食,搭lift個時望下水牌,見到鳯城兩個字,一早已經想試下呢個老字號轉換成時下流行架點心店模式會點。原本想試多幾款點心,但有人比個孖寶吸引左,呢種港式酒樓下架推廣手法,老實又真係幾吸引,佢呢度仲可以揀幾種魚類配搭個炸子雞。環境幾好,人唔太多,睇落乾淨又唔嘈,係方便傾計。窗外望住零碳天地,意外個夜景幾靚,好啱拍拖。15蚊一位茶,就試下叫個荔枝紅茶,一放落好香荔枝味,飲落好舒服,適合唔鐘意茶溼味人仕。個茶壺無爛無塞,倒茶無滴水,呢個係睇到一個中餐廳質素架地方。茶葉有用茶袋包住,代表有心去做好個餐廳。上湯炸粉果,要等大約10分鐘至有,出到黎好熱。係即炸而非炸定架表現。外皮金黃,咬落清脆不黏牙,聞落有奶香味。同蒸粉果不同,裏面包2隻蝦。上湯有落韭黃,提味之餘又增加賣相。粉果浸一浸個湯再食,又係叻架食法。炸子雞等大約20分鐘,更加好。唔係預炸至好食。一上枱無任何調味可以點,證明對隻雞好有信心。雞骨見紅,唔係新鮮都冰鮮,唔使食雪藏雞😊雞皮金黃通透,但又不肥。碟上流滿肉汁。食落肉係嫩口,夠juicy。雞皮夠脆,但可能半隻係切左再炸/淋油,原雞淋油可能仲正,雞內殼夠味,但唔會
雞皮金黃通透,但又不肥。碟上流滿肉汁。食落肉係嫩口,夠juicy。雞皮夠脆,但可能半隻係切左再炸/淋油,原雞淋油可能仲正,雞內殼夠味,但唔會咸。
豉汁蒸大鱔都有十舊,都算大舊。又無頭頭尾尾去濫竽充數。食落彈牙新鮮,唔會霉。
服務方面就相對一般,除左個女員工相對有反應,男同事一般都難以召喚同無乜主動性。可能我唔係熟客又非豪客,一般男同事不積極又無笑容,可以有改善空間,整體係值得再黎,係mega box少有令我會有印象架餐廳
上湯粉果
上湯粉果
炸子雞(孖寶)
豉汁蒸大鱔(孖寶)