2024-10-27
近排成日聽到呢個terms ,啱晒啦,就攞嚟做主題啦! 不過如果我真係可以做到好似日本呢一位孤獨的美食家咁成功,咁都唔錯呢一間係我上次試完一次之後會好想快啲去食第二次嘅其中一間餐廳。上次中咗伏知道要book定位,所以今次就醒目喇,一位我諗都離唔開坐返之前個位(因為佢座位選擇唔多)某程度上我都覺得個位唔錯㗎,一個人霸咗兩個位喎。我今次就選擇坐另一邊。已經一早諗好咗今次自己要食啲乜,係爭飲嘢點樣配搭。因為嗌咗一份相對貴嘅嘢食(牛油果🥑toast) $120 所以就叫返一杯相對平少少嘅野飲($39)Flat white 其實我都已經諗好下次要食啲乜嘢😜個牛油果toast 賣相真係冇得輸, 我見有外國嘅米芝蓮升級餐廳,佢有個dish 個presentation都係咁樣🤩咁樣諗即時性價比高咗好多不過我就略嫌個toast 唔夠toast ! 我有懷疑過佢根本無烘底 ,但係我嘗試反轉嚟望吓佢都有少少金黃色🤨 如果真係冇我就建議可以烘一烘 有少少外脆內軟就好喇啲牛油果鋪到好似鱗片咁,上邊有一層好似人哋Coding咁,仲有好大Pat嘅魚子醬響中間好奢華咁喎!不過我覺得我唔係有錢人試一次就可以啦!叫呢個
其實我都已經諗好下次要食啲乜嘢😜
好奢華咁喎!不過我覺得我唔係有錢人試一次就可以啦!
叫呢個仲送咗杯薯餅,最鍾意食呢啲香口嘢(薯仔粒粒分明)配埋個他他醬
反而上次食佢個French toast 就冇Extra送任何嘢!
最意外係佢突然間送上兩粒佢哋新研發嘅類似puff嘅物體 (好彩佢入面冇加吉士)反而我唔鍾意!面頭有啲糖粒。佢嘅質地同甜度,我都相當鍾意 ❤️
今次比上次我覺得抵咗😜
期待下一次