2016-03-27 1155 views
想試呢間車仔麵嘅原因係因為佢有雞子食,無錯!係雞子,同身邊朋友打邊爐,一聽到雞子,大部份嘅朋友反應都係當我異形咁,見到佢哋嘅厭棄眼神,為免影響朋友食慾,所以往往都會放棄呢個咁孤獨嘅選擇。車仔麵有得揀雞子仲唔係開正我果「飯」!一入嚟見到好幾枱都係外國人,店員們比較內斂一D,有位就自己坐啦!我揀咗推介嘅滷水雞子,麻辣芽菜,滷水豬腩片,麵底揀推介嘅刀削麵,湯底係腩汁麻辣(兩隻椒中辣)。 麵份量對女士嚟講適中,男人未必夠飽。刀削麵未見突出,以為推介會好得,麵質唔夠彈牙,同超市買嘅麵差唔多感覺。芽菜爽口帶少少麻辣味,雞子滷得剛好,唔會煮到爛晒!滷水豬腩片都好入味,食落有濃濃嘅滷水汁味道,腩片皮油入口溶化,但肉質就唔夠鬆軟。 湯底都幾濃,不過可能我選麻辣中辣,所以已經食唔到腩汁味。中辣都幾辣吓,同埋都幾多花椒粒,食到個咀猶如有千萬隻熱鍋上的螞蟻在跳動咁!呢個時候就醒起我order咗嘅烏龍茶呢?!原來係店員漏咗單呀!螞蟻在舞動全唇呀!!!另外我試堆朋友叫嘅蠔皇冬菇,佢用鮮冬菇炆,冬菇嘅甜度應該係落咗糖去炆,湯底係清湯小麻辣,呢個啱D唔太食得辣嘅朋友選擇。

整體嚟呢度係雞子同麻辣吸引到我。

2016-03-27
$45 (Lunch)