2014-05-22
最近香港走韓國風,今日就約了三五知己一齊黎扮韓妹食韓國菜。六點多到達已有人等位,拎籌等十張,還可接受吧!本以為店舖很大,看一看原來大概只容納到五六十人的呢,怪不得來這裡等位是必然的事。等了大約35分鐘就有位,比預期中快!6:45pm入座時店員提醒8pm要交枱 (唉,現在既香港就算吃再貴的餐廳都要限時,這裡不出奇吧!)不過上菜很快,所以都仲有時間傾一陣計,唔洗食到趕頭趕命。首先上場的是鳥捽捽(墨魚蘿蔔壽司),我覺得本身無嘜味道,一定要沾在碟上的沙律醬先有點味兒。特別的是中間的泡菜蘿蔔好爽口,食落咯咯聲,幾得意。一碟有成十幾件同一味道,有點悶,如果可以雙拼揀幾款味道就更好喇。******************************色彩鮮艷的泡菜炒飯,用煎PAN熱辣辣地盛上,配上一隻煎得美美的太陽蛋。泡菜味很濃,令整個飯香辣惹味,炒得很乾身,GOOD!******************************炸雞大蔥沙律,熱辣辣好香好脆呀! 配上的醬汁似千島醬酸酸甜甜的,好味!大量的大蔥用來送炸雞,正!!不過食完之後口臭整晚不散XD"**************************
六點多到達已有人等位,拎籌等十張,還可接受吧!
等了大約35分鐘就有位,比預期中快!
不過上菜很快,所以都仲有時間傾一陣計,唔洗食到趕頭趕命。 首先上場的是鳥捽捽(墨魚蘿蔔 壽司),我覺得本身無嘜味道,一定要沾在碟上的沙律醬先有點味兒。特別的是中間的泡菜蘿蔔好爽口,食落咯咯聲,幾得意。一碟有成十幾件同一味道,有點悶,如果可以雙拼揀幾款味道就更好喇。
****************************** 色彩鮮艷的泡菜炒飯,用煎PAN熱辣辣地盛上,配上一隻煎得美美的太陽蛋。
泡菜味很濃,令整個飯香辣惹味,炒得很乾身,GOOD!
****************************** 炸雞大蔥沙律,熱辣辣好香好脆呀! 配上的醬汁似千島醬酸酸甜甜的,好味!
大量的大蔥用來送炸雞,正!!不過食完之後口臭整晚不散XD"
****************************** 本想叫半溶芝士年糕(3隻辣椒),但 侍應提醒很辣的,他形容為"譚仔特辣",我們立即淆底LOL""最後轉叫了卡邦尼粉絲年糕,卡邦尼汁很濃,帶甜味,微辣,中意入面既粉絲吸曬啲汁,年糕軟但煙韌。
未試之前驚呢個配搭會好怪,點知都幾好幾特別,推介!!
****************************** 飲品方面,我地叫了棉花糖草莓艾菲,入面係無棉花糖既,其實就係士多啤梨梳打,不太特別。