2017-08-03
今日去爸爸公司探班後就同妹妹到附近食埋Dinner先返屋企, 前排食太多日本野, 於是今晚就揀左間韓國餐廳。門外貼左唔少藝人前黎用餐既合照, 明星效應下吸引左我地入去試!可能附近未有地鐵關係, 交通唔算太方便, 加上平日晚, 所以店內人流較少。入座後, 待應先為我地送上六款韓國前菜, 前菜食完可以無限量再加。更提供常溫麥茶。每位食客面前都有三款醬汁, 供燒烤既肉沾點。而燒烤爐既旁邊更有環邊蛋, 同埋可以先行加芝士碎同粟米粒。我地order左一個湯、一個熟食同埋一個牛肉既燒烤套餐。【精選牛肉套餐A】400g HK$490包括有牛肉眼扒、牛頸肉同埋牛五花腩 -- 每款肉既色澤為鮮紅, 而且有少少血水滲出, 很新鮮!!牛肉眼扒: Size很巨型, 幾乎可以將燒烤爐覆蓋。肉眼扒略帶點口感, 牛味幾重。牛頸肉: 薄切, 稍為燒一燒KEEP住少少肉汁, 淡淡既牛脂係口中溶化, 個人最喜歡呢款…牛五花腩: 牛脂跟牛肉比例平均, 肉質較林燒肉更跟一碟生菜, 可以包住肉咁食, 減少油膩感。呢度除左有韓國米酒外, 更有汽水同幾款韓國飲品提供:【芝士蛋卷】HK$98金黃既雞蛋卷上加左芥末同埋茄汁, 蛋卷厚厚
我地order左一個湯、一個熟食同埋一個牛肉既燒烤套餐。
【精選牛肉套餐A】400g HK$490
牛五花腩: 牛脂跟牛肉比例平均, 肉質較林
燒肉更跟一碟生菜, 可以包住肉咁食, 減少油膩感。
呢度除左有韓國米酒外, 更有汽水同幾款韓國飲品提供:
【芝士蛋卷】HK$98
金黃既雞蛋卷上加左芥末同埋茄汁, 蛋卷厚厚的, 切開後半溶芝士慢慢流出。咬開更有拉絲出現tim~!! 芝士比蛋味更出, 蛋唔會整得太老~ (雖然又未至於好滑, 不過幾有層次)
【特色梅頭肉泡菜】HK$68
呢個湯有4人份量, 睇色水好似好辣, 但飲落又冇預期中咁辣, 少少辣岩返香港人口味, 入面更有大量既泡菜同埋少少豆腐, 整個味道相當醒胃。