2016-09-28
其實好想去呢間素食餐廳好耐 , 擺咗佢喺自己嘅頭位 must try restaurant list 道, 見到好多好評,以為唔伏, 點知試過就知真系麻麻哋, 呢個價錢嘅素食唔應該係呢個質素。 個舖頭裝修好靚 同其他中環嘅裝修有個大對比, 木色嘅擺設好warm 好舒服, 我同男友坐喺2樓對住個窗, 一睇中環街上嘅風貌,陣系好正。 餐牌上有好多選擇, 滿心期待試呢道嘅朱古力蛋糕即刻想叫佢嘅 榛子朱古力蛋糕試, 點知個陣夜晚6點鐘已經賣晒,所以轉叫另一隻朱古力香蕉慕絲蛋糕,身為一個 daily-free 嘅我平時好難揾到 df 嘅甜品 見到呢個蛋糕 當然好興奮,點知一試個陣,發現蛋糕極甜, 連平日食慣甜嘢嘅男友都頂唔順,香蕉味係濃嘅,但朱古力味就唔系,我食落去好似整係食緊一個極甜嘅香蕉咁,而且 $60 呢個價錢比出面貴成2 3倍 我就覺得唔值囉, 所以試下就算啦 。我地兩個都有正餐選擇困難症,我就叫咗個紅菜頭菠菜salad bowl,男友就叫咗個自選 roll,首先講吓個 salad bowl,我自問自己好鍾意食菜, 但系你洗唔洗除咗個面有幾舊南瓜同好香嘅南瓜籽之外, 全部都系菠菜呢,真系
我地兩個都有正餐選擇困難症,我就叫咗個紅菜頭菠菜salad bowl,男友就叫咗個自選 roll,首先講吓個 salad bowl,我自問自己好鍾意食菜, 但系你洗唔洗除咗個面有幾舊南瓜同好香嘅南瓜籽之外, 全部都系菠菜呢,真系嚇親寶寶了, 重要無咩芝麻汁,令到我真系好似食草咁,呢個 salad bowl 絕對係我嘅素食惡夢。 至於個roll, $90 只有一個卷無其他薯菜配菜已經覺得有啲單調, 仲要個 roll 勁細個唔系好食得飽, 入面嘅料因為係自己揀嘅, 男友揀咗個炸中東丸子好香,但系成個roll 啲材料都好唔均衡加上無咩汁, 令我將呢個 falafel 同西九某間相同嘅菜式但系價錢平差吾多3倍而且份量多啲同埋有配菜有所比較,亦令我以後唔會想再花錢係呢間餐廳道。